tiistai 1. lokakuuta 2013

Ikkuna ei sovi märkään taloon

Nykyaikainen, teollisesti valmistettu ikkuna on hienonhienoilla sovituksilla tehty puusepäntuote, joka ei sovi märkään taloon. Tämä on tärkeää huomioida etenkin harkko- ja betonitaloissa, joissa rakennusaikaista kosteutta on runsaasti.

Ikkunakuorman purku työmaalla


Uuden talon rakentajan onkin syytä lykätä ikkunoiden ja ovien asennus mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen. Rakennusaikana voidaan käyttää väliaikaisia ovia ja suojata ikkuna-aukot muovilla. Ikkunat kannattaa asentaa vasta tasoituspintojen valmistuttua, kun rakennusaikainen kosteus on riittävissä määrin poistunut.


Kastunut ikkuna ei mene kiinni kuin väkisin


Puusepäntöihin, kuten ikkunanpuitteisiin, tarkoitettu puu kuivataan ns. puusepänkuivaksi, jolloin kosteus on laskenut alle kymmeneen prosenttiin. Hyvällä ilmakuivauksella ulkotiloissa kosteus saadaan vain 15–25 prosenttiin.

Mitä liian kosteaan tilaan tuotavalle ikkunalle tai ovelle tapahtuu? Tehtaalta erittäin kuivana lähtevät puuosat imevät kosteutta ja turpoavat. Turpoaminen näkyy liitoksissa sekä sovituksissa, joissa karmin ja puitteen välinen käyntirako pienenee liiaksi tai jopa umpeutuu kokonaan. Tällöin ikkuna ei mene kiinni kuin väkisin.

Puun ominaisuuksiin kuuluu myös se, että kosteuseläminen on pituussuunnassa hyvin vähäistä, mutta vuosirenkaiden suunnassa jopa viisitoistakertaista. Tämän huomaa selvästi kostuneen ikkunanpuitteen kulmasta, jossa pääty on selvästi eri tasolla kuin pitkittäinen osa.

Kosteuselämistä käytetään myös hyväksi esimerkiksi lattialankkujen asennuksissa: hyvin kuivattu puutavara turpoaa heti asennuksen jälkeen hieman, jolloin lattialankut asettuvat erittäin tiiviisti paikoilleen.

Asenna ikkuna vasta kuivaan taloon


Valuvaiheessa betonissa on vettä vähintään 40, jopa 80 prosenttia sementin painosta. Kovettuakseen sementti tarvitsee vain 25 prosenttia vettä, jonka verran siis sitoutuu kemiallisesti. Loppuosa on haihdutettava huoneilmaan tai ulos. Kosteus kulkeutuu parhaiten lämpimästä tilasta kohti kylmempää, joten myös kivirakenteissa on muistettava rakenteen ”harveneminen” seinän ulkopintaa kohti siirryttäessä.

Kuivumisaikaan vaikuttaa paitsi betonin paksuus, myös rakenne. Tampereen Teknillisen yliopiston mukaan passiivitalon PUR-eristeisen elementin sisäkuoren kuivuminen pinnoituskosteuteen kestää jopa neljä kuukautta pidempään, kuin perinteisen mineraalivillalla eristetyn elementin.

Mutta eipä uppouduta tämän pidemmälle betonirakenteisiin – niiden hienoudet ovat muiden ammattilaisten alaa. Ikkunantekijän neuvo on yksinkertainen: asenna ikkuna vasta kuivaan taloon.

Ilkka Tissari
asennusjohtaja, Tiivi

Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti