maanantai 15. syyskuuta 2014

Sisustus- ja ikkunavalinnat kulkevat käsi kädessä

Ikkunoilla ja ovilla on suuri merkitys kodin sisustuksessa. Ne tuovat sisään valoa, mutta myös luovat sisätilaan ja talon ulkoasuun raameja. Ikkunat määrittävät vahvasti talon tyyliä ja kokonaisten asuinalueiden arkkitehtuuria.

Ikkunoiden koko, määrä, sijainti, väri ja materiaali vaikuttavat sisustukseen paljon. Hyvä nyrkkisääntö on, että ikkuna- ja ovisuunnitelma tehdään yhdessä lattiamateriaalien ja kiinteiden kalusteiden suunnittelun kanssa. Näin perustavimmat ja jo rakennusvaiheessa huomioitavat sisustusvalinnat saadaan sopimaan yhteen.

Valkoinen on ikkunanpuitteissa turvallinen valinta, tammi taas tuo lämpöä, kodikkuutta ja luonnetta moderniinkin sisustukseen, sisustussuunnittelija Helena Karihtala sanoo.

Huomioi lattian sävy valitessasi ikkunoita


Sisustaessani Jyväskylän Asuntomessujen Kannustalon Latoa halusin taloon mahdollisimman vähän erilaisia materiaaleja. Kun kuulin Tiivi Elite -ikkunoiden käytön mahdollisuudesta, päädyin vaihtamaan jo valitun lattian sävyn ja materiaalin niihin sopiviksi. Mielestäni Tiivi Elite -ikkunat ovat kauniin vähäeleiset. Halusin korostaa aidon puun lämmintä tunnelmaa, joka toistui ikkunoiden puitteissa. Ikkunoiden karmittomuus teki sisätilasta kivitalomaisen, vaikka kyseessä olikin puutalo.

Ikkunapuitteiden väriä valitessa valkoinen on aina turvallinen värivalinta. Jos ikkunoilla ja ovilla haluaa tuoda voimaa ja kehyksiä kotiin, suosittelen valitsemaan karmien värin pintamateriaalien värimaailmaa tukevaksi. Erityisesti lattian sävy kannattaa huomioida. Viime aikoina suosiotaan nostanut tammi on tuonut kaivattua lämpöä, kodikkuutta ja luonnetta moderniinkin sisustukseen. Myös grafiitinharmaata näkyy nykyään ulkopuitteissa ja sen käyttöä kannattaa miettiä myös sisätilassa. Värin valinnassa kokonaisuus ratkaisee.

Mikä on riittävä määrä lasipintaa kodissa?


Jo jonkin aikaa uudisrakentamisessa suuri ikkunapinta-ala on ollut eräänlainen ihanne. On hyvä miettiä, mikä on riittävä määrä lasipintaa omassa kodissa. Luonnonvalo sekä ympäröivä luonto halutaan osaksi asumista, mikä onkin ikkunoiden tärkeä tehtävä.

Tottakai jokaisessa huoneessa tulee olla vähintään yksi ikkuna, oleskelutiloissa enemmän. Huoneen ilmansuunta ja pihan näkymä vaikuttavat ikkunoiden määrään. Jos johonkin suuntaan avautuu kaunis näkymä, jota halutaan katsella joka päivä, sinne on hyvä suunnata runsaammin ikkunoita.

En silti ole ylettömän suurten ja ylen määrin käytettyjen ikkunoiden kannattaja. Suomessa on pitkä pimeä vuodenaika, jolloin suuret ikkuna-alat ovat tummia. Valojen ollessa päällä asukas voi tuntea olevansa kuin näyteikkunassa, joten ikkunoita pyritään peittämään. Samoin toimitaan asukkaiden ollessa poissa kotoa. Kesäkuumalla aurinko taas lämmittää sisätilaa ja muun muassa haalistaa tekstiilejä ja puupintoja. Kannattaakin huomioida ikkunan aurinkosuojaus esimerkiksi kaihtimin.

Jottei tilojen kalustettavuus kärsisi, tilassa tarvitaan myös ehjää seinäpintaa, jolla esimerkiksi taide, kirjahyllyt ja kaapistot pääsevät oikeuksiinsa. Sisustajana en mielelläni sijoita irtokalusteita, kuten sohvaa, ikkunan eteen. On tilanteita, joissa pohjaratkaisu ei jätä muuta vaihtoehtoa.

Ikkunan koon ohella sen suunta vaikuttaa tilan kalustettavuuteen. Ovea muistuttavia pystysuuntaisia ikkunoita on näkynyt viime aikoina paljon. Toisinaan huoneen kalustettavuutta voi parantaa se, että ison pystysuuntaisen ikkunan sijaan käytetäänkin 60-luvun tyylistä vaakasuuntaista ikkunaa. Tällöin kalusteita voidaan sijoittaa paremmin myös ikkunan kohdalle.

Varsinkin pienissä tai kapeissa tiloissa kalustettavuutta parantaa usein oven vaihto liukuoveksi, jolloin oven avaaminen ei vie lattiatilaa. Olenkin iloinen, että liukuovet ovat taas yleistymässä – eivät pelkästään sisätiloissa, vaan myös sisä- ja ulkotilojen välillä. Liukuovessa yhdistyvät kätevä käyttö, sisätilan yhteys pihapiiriin sekä ikkunan positiiviset ominaisuudet. Suomalaiset ovat liukuovien käyttämisessä suotta vielä varovaisia. Liukuovet, joissa on laadukas mekanismi, sopivat myös Suomen olosuhteisiin.

Helena Karihtala
Sisustussuunnittelija, yrittäjä
Interior Design Helena Karihtala Oy



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti