tiistai 20. tammikuuta 2015

Ilmanvaihto on huomioitava aina remontoitaessa

Helsingin Sanomat kirjoitti Pudasjärven kouluhanketta käsittelevässä jutussa mahdollisuuksista vaikuttaa hirsirakentamisella sisäilman laatuun ja tausta-artikkelissa arvioitiin tehokkaamman ilmanvaihdon tuoneen homeitiöt luokkiin.

Huomattava vanhojen rakennusten sisäilman laatuun vaikuttava tekijä on liian vähäinen raikkaan korvausilman saanti. Tämä on todettu esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen selvityksessä asuntojen ilmanvaihto-ongelmista.

Merkittävässä osassa vanhoista rakennuksista käytetään koneellista poistoilmanvaihtoa ja korvausilmaa tulee usein hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista. Entistä pahempia ongelmia voi ilmetä, mikäli Pudasjärven Kurenalan koulun tapaan ilmanvaihtoa tehostetaan ja samalla rakennuksen vaippaa tiivistetään esimerkiksi vaihtamalla uudet, energiatehokkaat ikkunat. Tällaiset muutokset vaikuttavat merkittävästi sekä ilmanvaihdon että lämmityksen tasapainoon, joten on välttämätöntä tasapainottaa ilmanvaihto ja varmistaa puhtaan korvausilman saanti. 

Hirren käyttö on mielenkiintoinen vaihtoehto uudisrakentamisessa, mutta olemassa olevan rakennuskannan sisäilman parantamiseen on löydettävä muita keinoja. Yksinkertainen ratkaisu ilman laadun parantamiseen on tuloilmaikkunoiden ja älykkään ilmanvaihdon ohjauksen yhdistelmä. Korvausilma otetaan suoraan ulkoa suodatettuna ja esilämmitettynä ikkunan hukkalämmöllä. Älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella vanha ilmanvaihtojärjestelmä saadaan reagoimaan vaikkapa ulkoilman lämpötilaan ja ikkunoiden avaamiseen.

Kun vanhan rakennuksen ulkovaippaan tehdään muutoksia, on aina puututtava myös ilmanvaihtoon. Emme voi rakentaa koko kansallisomaisuutta uusiksi ja nykystandardien mukaiseksi, mutta nykyisellä osaamisella on sisäilman laatua mahdollista parantaa kohtuullisin kustannuksin ja jo olemassa olevaa tekniikkaa hyödyntäen.

Timo Nissinen
teknologiajohtaja, Tiivi


Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti