maanantai 10. helmikuuta 2014

Hiihtäjä talosuunnittelijana: Luonnonvaloa, tammea ja kiveä

Oman talon suunnittelu on ollut mukava henkireikä oman työn vastapainona. Haluan talon ennen kaikkea toimivan arjessa perheen kotina. Ikkunoilta vaadin paljon. Niiden ikkunoiden tulee sopia arkkitehtuuriin ja ympäristöön täydellisesti.


Kuva: Serum Arkkitehdit Oy
Vaikka ammattiurheilijana en pysty tekemään fyysistä työtä Asuntomessuprojektin eteen, suunnittelupuolella olen vaikuttanut lopputulokseen paljonkin. Oman talon suunnittelu on ollut mukava henkireikä oman työn vastapainona.

Talosta tulee nelihenkisen perheeni koti. Haluan sen ennen kaikkea toimivan arjessa. Yhteiset tilat ovat hyvät ja avarat, mutta talosta löytyy myös paikkoja rauhoittumiseen. Meille tärkeä luonto näkyy muun muassa talon pinnoissa ja sen valoisuudessa. Vuoden kierron mukaan kesällä valoa on valtavasti, talvella vähemmän. Se on yksi elementti kodissa. Talo on osa ympäristöään.


Ikkunat valittiin huolella

Ikkunat ovat talossani tosi tärkeässä roolissa. Niiden valinta tehtiin huolella ja vaadin niiltä paljon. Haluan, että ikkunat sopivat talon arkkitehtuuriin ja ympäristöön täydellisesti. Ne ovat se osa taloa, joka tuo luonnonvalon sisälle. Pyrimme mahdollisimman hyvin hyödyntämään luonnonvalon huomioiden muun muassa ikkunoiden sijoittelu, koko ja suunnat.

Taloon valittiin tammipuitteiset ikkunat, joissa on iso lasipinta. Ne tuovat kotiin avaruutta ja tuovat luonnon silmien eteen jokaisessa huoneessa. Tontti rajautuu Jyväsjärven rantaan, ja järvimaisema onkin olennainen osa tulevaa kotia.

Puun valitseminen materiaaliksi oli itsestään selvää. Talossa on tammea niin lattiassa, katossa, ikkunanpuitteissakin. Tammi yhdistyy vaaleaan kivipintaan ja pehmentää tunnelmaa.

Ei kuntosalia, mutta harrastetilaa tarvitaan

Ammattini asettaa kodille tiettyjä toivomuksia, jotka näkyvät myös kesällä Asuntomessujen kävijöille. En halua kotiini esimerkiksi kuntosalia. Tahdon tehdä treenin ja työni pääasiassa kodin ulkopuolella.

Sen sijaan harrastetilan – tai autotallin – työni haastaa. Minun on pystyttävä huoltamaan pyörät ja sukset treenejä varten, mikä vaatii tilaa. Taloon tehdään 20 neliön lämmin tila tähän tarkoitukseen. Toki harrastetilaan on mahdollista hankkia vaikkapa juoksumatto, jos sellaiselle joskus tulee tarvetta.

Asuntomessujen aikaan ammattini näkyy talossa yksityiskohdassa talon sisällä. Sinne tullaan tekemään graafinen betoniseinä, joka kuvastaa hiihtouraani. Hiihtäjän koti on paikka rentoutumiselle, vapaa-ajalle ja perheen yhdessäololle. Urheilijan arjessa lepo ja rauhoittuminen ovat välttämättömyyksiä myös tuloksia ajatellen.

Asuntomessuprojekti etenee aikataulussaan hyvän tiimin vastuulla. Aikataulu on tarkasti tiedossa, ja siitä pidetään kiinni. Heinäkuussa ovet avautuvat ensin isolle yleisölle, ja elokuussa talosta tulee koti.

Matti Heikkinen
Kirjoittaja on suomalainen maastohiihtäjä ja hiihdon maailmanmestari.

Lue myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti