maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kerrostalon älykkään ikkunaremontin sivutuotteena merkittävä mahdollisuus energiansäästöön

Kun lähdimme kehittämään kerrostalojen älykästä ilmanvaihtoratkaisua asumismukavuuden parantamiseksi, oletimme että ilmanvaihdon huomioiva ikkunaremontti voisi tarjota myös mahdollisuuden huomattavaan energiansäästöön.

Tutkimustiedon saamiseksi käännyimme puolueetonta tietoa energia- ja materiaalitehokkuutta lisäävistä järjestelmistä ja teknologioista tuottavan Motiva Services Oy:n puoleen. Motiva laati laskentamallin ja keräsi energiakulutustiedot 23 kerrostalosta, jotka oli ikkunaremontin yhteydessä varustettu älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella.

Eri puolilla Suomea sijaitsevissa taloissa säästettiin lämmitysenergiaa keskimäärin 14,7 prosenttia, kun vertailtiin remonttia edeltänyttä ja seurannutta vuoden mittaista jaksoa. Neljässä kohteessa energiakulutus kasvoi hieman, viidessä kohteessa energiakulutus pieneni 7–15 % ja 14 kohteessa säästöä syntyi yli 15 %.


Ikkunaremontoiduissa taloissa korvausilma otetaan tuloilmaikkunoiden kautta. Fiksussa ikkunaremontissa poistopuhallin otetaan haltuun älykkäällä ohjauksella ja jokaisen huoneiston ilmanvaihto säädetään tasapainoon hyödyntäen älykästä ohjausta. Pienellä investoinnilla on mahdollisuuus suureen säästöön ilman valtavaa julkisivuremonttia, sillä ikkunoiden ja ilmanvaihdon yhteenlaskettu osuus on yli puolet kerrostalon lämmönhukasta.

Ikkunoiden vaihtaminen uusiin tiivistää kerrostalon vaippaa ja vaikuttaa sitä kautta merkittävästi sekä ilmanvaihdon että lämmityksen tasapainoon, joten asumisviihtyvyyden kannalta älykäs ohjaus ja ilmanvaihdon tasapainotus ovat erittäin tärkeitä osia ikkunaremontissa.

Älykkään ohjauksen lisäksi merkittävän tekijän energiansäästössä muodostavat tuloilmaikkunat. Niiden kautta kulkeva raitis ilma lämpenee ikkunan välitilassa ikkunan oman lämpöhäviön ja auringon lämpösäteilyn avulla. Esilämmitetty korvausilma vaikuttaa paitsi energiatalouteen myös mukavuuteen, koska korvausilma tuntuu miellyttävältä myös pakkaskaudella.

Motiva Services Oy:n tutkimuksen tuloksena syntyi myös laskentatyökalu, jonka avulla voidaan verrata kerrostalon energiatehokkuutta ennen ja jälkeen ikkunaremontin. Normeerattu energiakulutuksen seuranta on jatkossa tärkeä väline osana fiksua ikkunaremonttia.

Jatkossa hyödynnämme työkalua Invent-ilmanvaihtoratkaisussamme.

Jerkko Eskelinen
Inwido Finland / Smart Solutions

Lisää aiheesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti