torstai 10. heinäkuuta 2014

Korkeat ikkunat osa sisustusta Jyväskylän asuntomessuilla


Jyväskylän asuntomessualue avataan yleisölle huomenna perjantaina, tänään torstaina alueeseen pääsivät tutustumaan toimittajat. Itse olen rakennusvaiheen aikana tutustunut rakennuksiin ja erityisesti Tiivin kohteisiin jo useampiakin kertoja. Taloihin ei tarvitse astua edes sisälle asti, jotta huomaisi rakentamisen vahvimman trendin: korkeat ja isot ikkunat korostuvat.

Kannustalon Lato Jyväskylän asuntomessuilla: ikkunoiden puitteet ovat lamelliliimattua, öljyttyä massiivitammea.
Talot eivät ole pinta-alaltaan valtavia, kuusi taloa kymmenestä on alle 160-neliöisiä. Ikkunapinta sen sijaan on kasvanut, sillä sisälle halutaan valoa ja luontoa. Tämän on osaltaan mahdollistanut ikkunoiden tekninen kehitys. Olemme parantaneet energiataloutta — kolminkertainen eristyslasi on pinnaltaan lämmin kovillakin pakkasilla. Toisaalta taas aurinkosuojauksella vältetään sisätilojen liiallinen lämpeneminen valoisaan vuodenaikaan. Energiatalous ja vedottomuus ovat tärkeitä ikkunavalinnan kriteerejä. Tärkeintä on, että ikkuna palvelee arkea ja asumista.


Sisustuksesta kiinnostuneiden kannattaa tarkastella kohteita, joissa ikkunaa on mietitty osana sisustusta. Kannustalon Lato on ulkoapäin hillityn näköinen harjakattoinen talo, mutta sisältä vaikutelma on moderni ja pelkistetty.

Lähempää katsoen huomaa toisen vahvan trendin: puhdas, lakattu tai öljytty puupinta on palaamassa ikkunoihin. Ladon ilmeeseen vaikuttaa merkittävästi se, että ikkunat ja ovet on tehty lamelliliimatusta, öljytystä massiivitammesta. Valkoinen, peittomaalattu puupinta olisi tehnyt talosta ihan erilaisen.

Matti Heikkisen Lakka-kivitalossa puolestaan kiinnittävät huomiota keittiön ja olohuoneen suuret, yhtenäiset ikkunapinnat sekä ikkunoiden puiset tuuletusluukut. Tammipinta näkyy täälläkin elävänä, viilupintaisesta ulko-ovesta alkaen.

Asiakaskyselyt ja saamamme palaute kertovat samaa. Valkoinen, peittomaalattu puite ja karmi ovat useimpiin taloihin käytännöllinen ja tyylikäs ratkaisu, mutta oikeassa rakennuksessa maalaamaton jalopuu, vaikkapa tammi tai meranti, sopii luontevasti sisustuksen ja talon kokonaisuuteen. Messuilla näkee tänä vuonna puhtaan puun ja valkoisen lisäksi myös paljon hyvinkin tummia sävyjä.

Kiinnostavimmat messukohteet ovat niitä, joissa suunnittelija on miettinyt kokonaisuutta, ei pelkkää ikkunan ja seinän väriä. Silloin kauniit ja käytännölliset ikkunatkin ovat parhaiten arvossaan.

Jyväskylän asuntomessut avataan yleisölle 11. heinäkuuta ja taloihin voi tutustua 10. elokuuta saakka. Tarkempia vinkkejä Tiivin messukohteista löytyy messusivultamme: Tiivi asuntomessuilla.

Mika Kanervo Inwido Finland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti