keskiviikko 13. elokuuta 2014

Aurinkosuojapinnoite ikkunalasissa lisää asumismukavuutta

Aurinkosuojaus on tärkeä huomioida, kun talossa halutaan parantaa energiansäästöä ja asumismukavuutta uhraamatta luonnollisen valon etuja. Suosittelen aurinkosuojausta erityisesti etelänpuoleisiin ikkunoihin, joiden kautta rakennukseen tulee valtaosa lämpösäteilystä.

Yhä useammin uuden ikkunalasin pintaan valitaan aurinkosuojaus. Tietoisuus suojauksen mahdollisuudesta on lisääntynyt, ja toisaalta myös vaatimukset asumismukavuudesta ovat kasvaneet.

Ikkunoihin valitaan aurinkosuojattu lasi kolmesta syystä. Se vähentää sisään tulevaa UV-säteilyä, lämpösäteilyä ja häikäisyä. Kaiken kaikkiaan se parantaa asumismukavuutta.

Myös aurinkosuojatussa ikkunassa auringon säteilyn positiiviset vaikutukset tavoittavat asuntojen sisätilat. Erityisesti uudisrakentamisessa suurilla ikkunapinta-aloilla tavoitellaan juuri valon ja lämmön hyötyjä omaan kotiin.

Selektiivilasi vai aurinkosuojapinnoite?


Normaali selektiivilasi parantaa jonkin verran aurinkosuojausta, mutta varta vasten suunniteltu aurinkosuojapinnoite pureutuu juuri auringon säteilyn ominaisuuksiin. Pinnoitteella säädellään infrapuna-lämpösäteilyn aiheuttamaa lämmön nousua. Äärimmäisen ohuessa pinnoitteessa on mukana muun muassa hopeaa, joka heijastaa lämpösäteilyä. Pinnoitteen paksuus on 140 nanometriä, eli noin sadasosa yhden hiuksen paksuudesta.

Erikoispinnoite lisätään ikkunan sisäpuitteen lasiin. Tällöin auringon lämpöenergia ei katoa taivaan tuuliin vaan tukee rakennuksen energiatehokkuutta. Sen sijaan suojaus vähentää asuintiloihin tulevan lämpösäteilyn määrää lähes puolella, mistä syystä etenkin kuumina päivinä jäähdyttämisen tarve on pienempi. Aurinkosuojaus siis lisää energiatehokkuutta.

Merkittävää silmin nähtävää eroa aurinkosuojalasin ja päällystämättömän ikkunalasin välillä ei ole, eikä suojaus vaikuta ikkunan rakenteeseen.

Auringon säteilyn kokonaisläpäisyä kuvaava g-luku on yksi suure, joka vaikuttaa ikkunan energialuokitusta kuvaavaan E-lukuun.

UV-säteilyn määrä vähenee puoleen


Tärkeä hyöty aurinkosuojauksessa on haitallisen UV-säteilyn vähentäminen. Aurinkosuojapinnoite pudottaa ikkunasta läpitulevan UV-säteilyn määrän 16 prosenttiin, kun ilman aurinkosuojausta olevassa selektiivilasissa auringon UV-säteilystä pääsee läpi noin 35 prosenttia. Myös häikäisy vähenee, kun valosäteilyä tulee vajaa kymmenen prosenttia vähemmän. Silti luonnonvalo tavoittaa huoneen hyvin harmaampinakin päivinä.

Tiivin, Pihlan ja Eskopuun ikkunoissa aurinkosuojauksen saa mihin tahansa ikkunamalliin. Se asennetaan paikoilleen tehtaalla, joten asia tulee huomioida jo ikkunaremontin tai uudiskohteen suunnitteluvaiheessa. Aurinkosuojauslasin jälkiasentaminen onnistuu vain ikkunalasin vaihdolla.

Suosittelen aurinkosuojausta erityisesti etelänpuoleisiin ikkunoihin, joiden kautta rakennukseen tulee valtaosa lämpösäteilystä. Aurinkosuojaus on tärkeä huomioida, kun talossa halutaan parantaa energiansäästöä ja asumismukavuutta uhraamatta luonnollisen valon etuja.

Lauri Pälvimaa
tuotepäällikkö, Inwido Finland
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti