torstai 5. maaliskuuta 2015

Sisäilmaongelmat piinaavat yli puolta suomalaisista

Kotitalo-lehden ja Tiivin tuoreen sisäilmatutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kokee ongelmia kotinsa ilman suhteen. Määrää on pidettävä yllättävän suurena.

Mitä tämä merkitsee taloyhtiöille? Sisäilma-asioihin pitää ilman muuta kiinnittää huomiota enemmän. Asukkaita pitää opastaa ilmanvaihtolaitteiden oikeaan käyttöön, sekä ilmanvaihtojärjestelmän huollon ja kunnossapidon pitää olla laadukasta.

Huolestuttava tieto on, että kerrostaloasukkaista joka toinen ei tiennyt oman asunnon ilmanvaihtotapaa. Tästä päätellä myös sen, että myöskään ilman laatuun vaikuttavia tekijöitä ei hallita ja ilmanvaihdon säätöjä ja esimerkiksi tuloilmaikkunoiden venttiileitä ei osata käyttää.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia, kirjoittaa Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen. 
Rakennetun omaisuuden tila 2015 -hanke ehdotti vastikään Elinkaaritalkoita Kosteus- ja hometalkoiden jatkoksi. Talkoot opettaisivat suomalaiset käyttämään kiinteistöjään pitkäjänteisesti. Syyt sisäilmaongelmiin löytyvät lähes poikkeuksetta rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta.

Isännöitsijät törmäävät työssään usein siihen, että asukkaat eivät ole tietoisia siitä, miten heidän pitäisi omassa asunnossaan toimia esimerkiksi tuuletuksen suhteen tai eivät muista puhdistaa liesituulettimen suodattimia. Nykyisin uusiin taloihin asennetaan usein huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Sen suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti ja koneessa on säätö kesä- ja talvikäytölle. Jos nämä toimet jäävät asukkaan vastuulle, niin ne voivat helposti unohtua.

Lukumääräisesti eniten ongelmia on koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa kerrostaloissa. Kyseinen ratkaisu edustaa oman aikansa osaamista ja rakentamiskäytäntöjä. Pelkällä koneellisella poistolla varustetussa talossa voi olla hyvin vaikea saada sisäilman laatu huipputasolle.

Helpoin tapa aloittaa tilanteen kohentaminen on tiedon lisääminen asukkaille. Löydät maksullisia asumisen oppaita osoitteesta isannointiliitto.fi. Ilmanvaihtojärjestelmän säännöllisen tarkastus ja huolto-ohjelma pitää myös laittaa kuntoon.

Monet koneellisella poistolla varustetuista kerrostaloista ovat pian tulossa ikkunaremontti-ikään. Kun ikkunat vaihdetaan, niin samalla pystytään parantamaan korvausilman saantia ja poistamaan huurtumisongelmia.

Heikki Kauranen
Kehityspäällikkö, Isännöintiliitto


Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti