perjantai 24. huhtikuuta 2015

Ikkunaremontti kannattaa tehdä myös kesämökillä


Keväällä monet mökkeilijät heräävät pohtimaan kesämökin ovi- tai ikkunaremonttia. Rakennusteknisesti kesämökki muistuttaa omakotitaloa, mutta mökin ikkunaremontissa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tiettyjä seikkoja, jotka ovat erilaisia kuin omakotitaloissa.

Valitettavasti kesämökkeihin vaihdetaan suhteellisesti vähemmän ikkunoita kuin omakotitaloihin. Monilla mökeillä oleillaan vain kesäisin eikä lämmöneristystä pidetä siksi tärkeänä. Uudet ikkunat tarjoavat kuitenkin monia asumismukavuutta parantavia ominaisuuksia myös pelkästään kesäkäytössä olevilla mökeillä.

Syksyllä ja keväällä uudet ikkunat eristävät paremmin lämpöä ja vähentävät vedon tunnetta. Kuumana kesäpäivänä auringonsuojalasi tai integroidut kaihtimet puolestaan pitävät mökin viileämpänä. Hyttyspuite taas pitää ötökät mökin ulkopuolella.

Joissakin tapauksissa kesämökillä voidaan tarvita ääneneristyslasista tehtyä ikkunaa, kun mökissä halutaan todella rauhoittua. Arvotavaraa sisältävillä ja pitkään tyhjillään olevilla mökeillä voidaan tarvita murtosuojalaseja. Itsepeseytyvät lasit sopivat puolestaan kaikille, jotka haluavat kesämökkikaudella rentoutua eivätkä raataa.

Millainen ikkuna ja ovi sopii mökille?


Joskus ihmiset epäilevät, että nykyaikaiset ikkunat eivät sovi perinteisen kesämökin ilmeeseen. Minä kuitenkin suosittelen mökeille helppohoitoisia alumiinipinnoitteisia ikkunoita. Puualumiini-ikkunat saadaan sovitettua mökin ilmeeseen vuorilaudoilla, joita löytyy mallistosta useita erilaisia. Lisäksi erilaisia vuorilautoja voidaan räätälöidä lisätyönä asiakkaan toiveen mukaan. Puualumiini-ikkunoita saa nykyisin myös mattamaalattuina, jolloin ne muistuttavat myös ulkoa perinteisiä puuikkunoita. Ikkunat voidaan tarvittaessa sovittaa mökin alkuperäiseen tyyliin sopivilla ristikoilla.

Kesämökkien pääovina käytetään paljon tavallisia omakotitalon ulko-ovia. Terassiovet vaihdetaan mökkiremonteissa usein sellaisiin, joissa on enemmän ikkunapinta-alaa kuin vanhoissa ovissa.

Kesämökit sijaitsevat rannoilla ja muissa luonnonkauniissa paikoissa. Maisemista halutaan nauttia myös mökin sisältä käsin. Siksi remonttien yhteydessä usein suurennetaan ikkuna-aukkoja ja asennetaan liukuovi terassille. Ikkunan suurentaminen alaspäin on yleensä helppoa, mutta suurentaminen sivusuunnassa vaatii ammattilaisen tekemän rakennesuunnitelman. Usein asiakas teettää rakennesuunnitelman ja laajennuttaa ovi- tai ikkuna-aukon valmiiksi, niin me asennamme siihen isomman ikkunan tai liukuoven. Samalla timpuriporukka tekee mökkiin yleensä muutakin remonttia.

Mökkirakentamisen haasteet 1: vaakasuora sade

Mökit sijaitsevat usein meren tai ison järven rannalla, jolloin täytyy ottaa huomioon tuuli ja se, että tuuli voi puhaltaa sadevettä vaakasuoraan päin ikkunoita. Tällaisissa paikoissa veden pääsy rakenteisiin torjutaan esimerkiksi pellityksillä, paisuvilla tiivistenauhoilla ja massauksilla.

Mökkirakentamisen haasteet 2: hirsirakenteet

Toinen kesämökkien tyypillinen piirre ovat hirsirakenteet. Varsinkin uudet hirsirakennukset painuvat ensimmäisten vuosien aikana, mutta ajan myötä painuminen vähenee. Siksi uudisrakennuksissa ikkunoiden päälle jätetään painumisvara, mutta remonttikohteissa painumisvaraa ei juurikaan tarvita.

Mökkirakentamisen haasteet 3: mökin sijainti

Oma lukunsa on kesämökeillä tehtävä asennustyö. Mökit voivat sijaita vaikeakulkuisissa paikoissa, esimerkiksi saarissa. Ikkunat puolestaan painavat 50 kilosta ylöspäin ja ovet yleensä noin 100 kiloa kappale. Mökeille on viety ikkunoita ja ovia esimerkiksi moottorikelkoilla, Bustereilla, yhteysaluksilla ja traktoreilla.

Vastikään asensimme esimerkiksi Päijänteen rannalle rakennettavaan uuteen villaan isot ikkunat viiden asentajan voimin ja isoimmat ikkunat nostettiin autonosturilla ja imukupeilla rakennuksen yli. Mökeillä ei myöskään aina ole sähköä, jolloin viemme paikalle aggregaatin. Kulkuyhteydet voivat olla hankalatkin, mutta niistä on selvitty toimimalla yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Kesämökkien ovi- ja ikkunaremonteissa on omat niksinsä ja ne kannattaa ottaa huomioon remonttia suunnitellessa. Kesämökin ikkunaremonttia harkitsevan kannattaa ottaa yhteyttä ikkunamyyjään ja jutella hänen kanssaan juuri kyseisen mökin ominaispiirteistä. Ammattilaisen ja mökin omistajan välisissä keskusteluissa löytyvät ratkaisut niin tyylikysymyksiin, ikkunan ominaisuuksiin kuin varsinaiseen asennustyöhönkin.

Atte Puura
työpäällikkö, Tiivi


Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti