keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ikkuna- ja ovisuunnittelu vastaa toiveisiin ja määräyksiin

Korkeat ikkunat ja runsas lasipinta luovat näkymän pihalle. Ne tuovat valoa taloon ja luovat ilmettä taloon.


Asiakkaan toiveiden lisäksi talon suunnitteluun vaikuttavat lukuisat määräykset sekä käytettävien tuotteiden ja materiaalien ominaisuudet. Jokaisessa huoneessa tulee olla valoalaa vähintään kymmenesosa huoneen pinta-alasta, mutta ikkuna- ja ovivalintoihin vaikuttavat myös turvallisuusmääräykset sekä lämmön- ja ääneneristysvaatimukset. Deko-Talon rakennussuunnittelija Teemu Sipola kertoo tarkemmin talosuunnittelun haasteista ja tavoitteista.


Talosuunnittelijan pöydällä melkeinpä jokainen talo on erilainen. Työssämme autamme asiakkaitamme saamaan itselleen yksilölliset ja sopivat kodit. Ikkuna- ja ovisuunnittelu on yksi tärkeä osa talon suunnittelua. Ikkunat ja ovet luovat yhteyden rakennuksesta sen ulkopuolelle sekä vaikuttavat koko talon tunnelmaan, valoisuuteen ja rakenteisiin.

Ehkä olennaisin kysymys talon ikkunasuunnittelussa on: Mikä on ikkunan tarkoitus? Halutaanko ikkunan tuovan näkymää pihalle, valoa huoneisiin vai ryhtiä talon ilmeeseen? Mihin suuntaan päänäkymä luodaan? Tarvitaanko näkösuojaa? Kuinka lähellä ovat naapurit? Myös huoneen käyttötarkoitus ja tiedossa oleva sisustus ohjaavat suunnittelua.


Ikkunoilla ja ovilla vaikutetaan talon äänieristävyyteen


Ikkuna- ja ovisuunnittelussa, kuten muissakin talon suunnittelun vaiheissa, työhön vaikuttavat asiakastoiveiden lisäksi lukuisat määräykset sekä käytettävien tuotteiden ja materiaalien ominaisuudet. Jokaisessa huoneessa tulee olla valoalaa vähintään kymmenesosa huoneen pinta-alasta. Muun muassa palo-osastointi, turvallisuusmääräykset sekä lämmön- ja äänieristysvaatimukset vaikuttavat ikkuna- ja ovivalintoihin.

Esimerkiksi Vantaan asuntomessualueella vuonna 2015 äänieristävyysvaatimukset olivat tiukat lentomelun vuoksi. Ikkuna- ja ovivalinnoilla äänieristävyyteen voi vaikuttaa paljonkin. Ikkunoita ei ole tarvetta pienentää äänieristyksen lisäämiseksi. Vantaalla messukohteidemme suuret ikkuna-alat  toteuttiin avattavilla ikkunoilla kiinteiden sijaan. Normaalioloissa kiinteä ikkuna eristää ääntä riittävästi.

Myös ovina kannattaa käyttää äänieristysovia silloin, kun paremmalle äänieristävyydelle on tarvetta. Terassiovissa äänieristävyys kasvaa, kun käytössä on kaksilehtinen ovi. Yksi vaihtoehto vähentää sisään tulevaa melua on eteisen tuulikaappi.

Ikkunoilla voidaan vaikuttaa talon äänieristykseen. Kuvassa Vantaan asuntomessujen Dekotalo-kohde 15, jossa on kiinteiden ikkunoiden sijaan käytetty avattavia ikkunoita suurissakin lasipinnoissa.

Suuri lasipinta-ala kiinnostaa uudisrakentajia


Viime aikoina uusien talojen ikkunapinta-ala on ollut kasvamaan päin. Monet asiakkaat toivovat korkeita ikkunoita, myös leveys on kasvussa. Ikkuna-ala jaetaan tarpeen mukaan useisiin ruutuihin. Suuri lasipinta-ala tuo näyttävyyttä ja valoisuutta tilaan. On hyvä pohtia, mikä on sopiva ikkuna-ala kuhunkin tilaan.

Ovien korkeudessa 2,3 metriä on yhä suositumpi. Sen yläreuna asettuu nykyisin tyypilliseen ikkunan asennuskorkeuteen. Pääovissa suositaan 10M-levyistä ovea, josta vaikkapa lastenvaunut mahtuvat hyvin sisälle.

Suuri lasipinta-ala vaikuttaa myös rakennesuunnitteluun. Jykevämpien runkotolppien avulla useampia ikkunoita voi sijoittaa vierekkäin tai päällekkäin. Ikkunan leveyttä valitessa on otettava huomioon talon runkojako. Se vaikuttaa ikkunoiden leveyden valintaan ja ikkunoiden ja ovien sijoitteluun. Ulkopuolen katokset, vaikkapa terassin kohdalla, tulee olla tiedossa jo ennen ikkunasuunnittelua.

Suuria ikkunoita etenkin etelän suuntaan suunniteltaessa on tarpeen pohtia myös aurinkosuojauksen tai jäähdytyksen ratkaisuja kuumien päivien varalle. Korkeisiin lattiatasosta kohoaviin ikkunoihin valitaan turvalasi, jotta ikkuna kestää mahdolliset arjen pienet kolahdukset.

Toiveista ja tarpeista suunnitelmiksi


Ikkunoiden ja ovien lämmöneristävyysvalinnat tehdään yleensä talokaupan yhteydessä. Normaalisti määräyksien mukaiset lämmöneristävyydet riittävät ja muutoksia tehdään vasta silloin kun talon energiatehokkuus sitä edellyttää. Asiakkaan toivomaa lasipinta-alaa ei ole kuitenkaan tarvinnut pienentää. Esimerkiksi ikkuna- tai ovityyppiä vaihtamalla olemme saaneet talot täyttämään energiatehokkuusmääräykset.

Dekotalojen mallistossa ikkuna- ja ovet on valittu niin, että ne sopivat rakennuksen rakenteisiin ja talon ilmeeseen sekä vastaavat rakennusmääräyksiä. Ne ovat huolella pohdittuja lähtökohtia oman kodin suunnittelulle. Yksilölliset toiveet ja tarpeet muotoutuvat niihin suunnittelijan pöydällä. Niitä vastaamaan muokataan myös talon ikkuna- ja ovisuunnittelu.

Mitä sinä haluat kodiltasi ja sen ikkunoilta ja ovilta? Asuntomessuilla saa tuntumaa rakentamisen uusimpiin tuuliin. Valmiiden messutalojen katsastus on hyvää kesätekemistä myös talosuunnittelijalle.


Teemu Sipola
Rakennussuunnittelija, suunnitteluvastaava
Deko-Talo Oy



1 kommentti:

  1. Ikkunan yläliittymästä ei ole missään kuvamateriaalia vaan aina alareunasta.

    VastaaPoista