keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Rakenteet kuntoon ikkunaremontin yhteydessä

Vanhojen ikkunapeltien kallistus on usein niin
vähäinen, että sadevedet voivat valua eristeisiin.
Ikkunaremontin yhteydessä vanhoista taloista löytyy usein pieniä korjattavia yksityiskohtia, jotka saadaan helposti kuntoon samalla kun ikkunat vaihdetaan. Korjaamattomina rakennevirheet voivat johtaa paljon vakavampiin vaurioihin, kun kosteutta pääsee rakenteisiin.

Tyypillinen vanhan talon virhe on liian pieni vesipellin kallistus. Varsinkin 1970- ja 1980-luvun taloissa pellitykset voivat olla miltei vaakatasossa tai kaataa jopa seinän suuntaan, jolloin sulamis- ja sadevesiä voi valua seinärakenteen sisään kostuttamaan eristeitä.


Vesipellin on ulotuttava vähintään kolmen
sentin etäisyydelle seinärakenteesta.

Ikkunan mitoituksella ja asennuksella tilaa uuden vesipellin kallistukselle


Vesipellin kaltevuuden tulisi olla vähintään 1:3 eli 18 astetta, mutta uudisrakennuksissa suositellaan vieläkin jyrkempää, 30 asteen kulmaan asennettua vesipeltiä. Korjauskohteissa tämä voi olla mahdotonta ilman mittavampaa seinärakenteiden tai verhouksen purkamista ja uusimista.

Ikkunat mitoittavalla myyjällä ja asentajalla on kuitenkin keinoja, joilla tilannetta voidaan parantaa. Ikkunan madaltaminen parilla sentillä tuo pelivaraa pellitykseen, ja uusi ikkuna voidaan myös asentaa hieman entistä korkeammalle. Näin varmistetaan, että vesi virtaa varmasti ikkunasta poispäin.

Seinän kuivana pysyminen varmistetaan ulottamalla vesipelti vähintään kolmen sentin etäisyydelle seinärakenteesta. Lisäksi asentaja muotoilee peltiin oikeaoppisen tippanokan, joka estää pelliltä tippuvan sadeveden valumisen seinärakenteen sisään.


Uusi ikkuna voidaan asentaa hieman vanhaa korkeammalle,
jotta vesipeltiin saadaan riittävä kallistus.

Mustuneet villat pois


Vanhojen ikkunoiden purkutöiden yhteydessä tyypillinen näky on osin tai kokonaan tummunut eriste karmin ja seinän välisessä tilkeraossa. Värjäytymä on harvoi hometta, useimmiten vuosikymmenten aikana eristeen läpi virranneen ilman mukanaan tuomaa pölyä.

Ongelman syy on alun perin riittämätön tuulensulku. Sisäpuolen kosteus- tai tuulensulkumateriaalia on harvoin kiinnitetty asiallisesti karmiin, jolloin eristeiden välistä pääsee hallitatsemattomia ilmavirtauksia ja usein hajujakin sisätiloihin.

Purkutöiden yhteydessä Tiivin asentajat poistavat vanhat eristeet suoraan roskasäkkeihin ja imuroivat sen jälkeen pinnat puhtaiksi. Uusia ikkunoita asennettaessa käytetään villan sijaan uretaania, joka muodostaa tuulenpitävän sauman.

Asennuksissa käytetään aina vaahtopistoolia, jolla kokenut asentaja pystyy annostelemaan erittäin tarkasti. Satojen ja tuhansien ikkuna-asennusten jälkeen vaahdotus käy jo korvakuulolta. Pillivaahtoa emme käytä koskaan, sillä sitä pursuaa pullosta hallitsemattomasti. Myös vaahdon valinnassa pysymme aina samassa tuotemerkissä, jonka käyttäytymisen ja laajenemisen tunnemme varmasti. Tärkeää remonttia ei lähdetä pilaamaan materiaalikokeiluilla.


Hannu Kari
asennuskouluttaja, Tiivi


Lisätietoja aiheesta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti