perjantai 25. syyskuuta 2015

Sopivan tyyliset ikkunat vanhaan rakennukseen

Jossain vaiheessa on vanhan talon ystävänkin todettava, että vanhoja ikkunoita ei pystytä kohtuullisella työllä kunnostamaan tai esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muutos edellyttää ikkunoiden vaihtamista kokonaan. Tällöin on pyrittävä pitämään arvokkaan kohteen ilme alkuperäisen tyylin mukaisena, vaikka uudet ikkunat vastaisivatkin rakennusteknisesti ja energiatehokkuudeltaan nykyajan vaatimuksia.

Remonttikohteena Helsingin Hietarannassa sijaitseva Hietsun paviljonki on hyvä esimerkki siitä, kuinka ikkunoilla voi vaikuttaa talon ilmeen säilymiseen hyödyntäen samalla nykyaikaista rakennustekniikkaa.
1930-luvulla rakennettu Hietsun paviljonki toimi kesäisin pukusuojana ja kahvilana. Rakennus kunnostettiin vuonna 2015 ympärivuotiseen käyttöön työ- ja juhlatilaksi. 

Kolmelasiset puu-alumiini-ikkunat sopivat ympärivuotiseen käyttöön


Paviljonki ei ole suojeltu rakennus, joten museovirasto ei asettanut remontille raameja. Päätavoitteena oli kunnostaa kesäkäytössä ollut rakennus ympärivuotiseen käyttöön alkuperäistä ilmettä mukaillen.

Paviljongin alkuperäiset ikkunat olivat yksilasisia ja yläreunan ikkuna-aukoissa oli vain verkot suojana. Rakennus oli säiden armoilla, kun lumi tuli talvella sisään. Siitä huolimatta talo oli kuntokartoituksen mukaan hyvässä kunnossa. Kiinteät ikkunat piti uusia, jotta rakennusta pystyisi käyttämään vuoden ympäri.

Uudet ikkunat ovat kolmelasiset puu-alumiini-ikkunat, jotka parantavat huomattavasti paviljongin energiatehokkuutta. Ikkunoissa on puinen sisäpuite ja karmi, mutta ulkopinta on alumiinia. Se suojaa paremmin sään rasituksilta eikä sitä tarvitse huoltaa kuten puista ulkopintaa. Lisäksi työntekijöiden viihtyvyys on otettu huomioon lisäämällä tuuletusikkunat ja meren puolisiin ikkunoihin UV-pinnoite aurinkosuojaksi.
Uusien ikkunoiden moderni sisäpuite istuu vanhaan ilmeeseen.


Ikkunoiden ruutujako ja väritys säilyivät remontissa


Ikkunoissa mietittiin tarkasti ruutujakoa ja väritystä. Niissä on edelleen neljä ruutua ja väritys on sisältä valkoinen, mutta ulkoa talon väriä vastaava kermanvalkoinen.

Ikkunat ovat hyvännäköiset myös sisäpuolelta, sillä ne on asennettu tarkasti ilman listoitusta. Samalla seinästä muodostuu tyylikäs pieni ikkunapenkki. Ikkuna-ammattilaisten kielellä voisi sanoa, että moderni sisäpuite jäljittelee vanhaa ilmettä.

Omasta mielestäni ikkunoiden väritys, karmijako ja ikkunaruudut ovat onnistuneet. Tätä kertovat myös ihmisten yleiset kommentit paviljongin ulkonäöstä remontin jälkeen: ”Kaikki on kuten ennen.”

Matti Seppälä
projektipäällikkö, Tiivi
Projektipäällikkö Matti Seppälä ja rakennuttajan edustaja Hannu Haukanhovi työmaalla katsausta pitämässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti