maanantai 4. huhtikuuta 2016

Millainen on hyvä ulko-ovi

Ikkunat ja ovet ovat tavalliselle kuluttajalle vaikeita valintoja: vaikka niitä käytetään päivittäin, uusia hankitaan ehkä kerran tai kaksi elämässä. Vaikkapa puhelinta tai autoa vaihtaessa mielikuvat tuotteista ja niiden laadusta ovat paljon vahvempia.Mihin minä kiinnitän ammattilaisena huomiota ulko-ovea valitessani? Täytyy myöntää, että vaikka arvostan huippuluokan teknisiä ratkaisuja, on ulko-oven ja etenkin talon pääoven tärkein ominaisuus kuitenkin ulkonäkö. Ovi on talon käyntikortti, joka on valittava juuri oman kodin tyylin mukaiseksi.

Jykevä rakenne takaa käytettävyyden


Ovi avataan lukuisia kertoja päivässä, joten seuraavaksi tärkeysjärjestyksessä tulevat käytettävyys ja käyttömukavuus. Laadukkaat lukot, saranat ja tiivisteet tekevät ovesta vaivattoman. Hyvää ovea ei tarvitse pukata voimalla kiinni, vaan se toimii yhtä kevyesti talven kuivan kauden kuin kaksi kuukautta jatkuneiden syyssateiden jälkeenkin.

Kosteuselämisen minimointiin vaikuttavat oven tekniset valinnat: rakenteen yleinen jykevyys, ovilevyn jäykistämiseen käytettävät ratkaisut ja pintakäsittelyn laatu. Uudet lukot ovat poikkeuksetta kevyemmin toimivia kuin vanhat, ja modernit helposti säädettävät saranat varmistavat sen, että ovi asemoituu tarkasti karmeihin ja kynnykseen vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

Pintamateriaali ja maalauksen laatu ratkaisevat pinnan kestävyyden


Sekä uuden että vuosia sateelle, tuiskulle ja kenkien, avainten ja kynsien naarmuille altistuneen oven ilmeelle ratkaiseva on pintakäsittelyn laatu. Pohjalla ovat toki kyse käytetyn pintamateriaalin ominaisuudet, jotka vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi siihen, jääkö oveen jälki kun siihen kuitenkin osuu käyttöiän varrella kolhuja kun vaikkapa huonekaluja tai remonttitarvikkeita kuljetetaan sisälle.

Lopullisesti oven ilmeen ja kestävyyden ratkaisee kuitenkin käytetyn maalin laatu ja itse maalausprosessi. Valmistuksessa tarvitaan yhä ihmisen osaamista, mutta tasaisen levypinnan maalarina robotti on ihmistä parempi – tämä tiedetään myös autoteollisuudessa. Maaliksi oikea valinta on kova, mutta joustava kaksikomponenttimaali, sillä ulko-ovi on koko ajan sään armoilla.

Käytännössä merkittäviä ikkunan tai oven kestävyyteen vaikuttavia seikkoja ovat tuotteiden ja komponenttien laatu, jota valmistaja tutkii testaamalla sekä etukäteen että valmistusprosessin aikana. Monet laatuun ja kestävyyteen vaikuttavat ominaisuudet eivät näy ulospäin, mutta kuluttaja voi päätellä paljon siitä, millaisen takuun valmistaja uskaltaa tuotteilleen myöntää.

Antti Jaatinen
Tiivi


Lue lisää

1 kommentti:

  1. Vaihtoehtoja onneksi on. Mieheni kanssa olemmekin käyneet läpi mahdollisia vaihtoehtoja läpi. Hän miettii enemmän käytännöllisyyttä, kun taas minä ulkonäköä. Palo-ovi ilmeisesti kuitenkin tulossa, siinä asiassa on jo päästy yhteisymmärrykseen. Hyvä huomio tuo takuu ja sitä kautta arvioida hieman sitä kestävyyttä.
    https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

    VastaaPoista