torstai 12. tammikuuta 2017

Kippi-ikkuna eli DK-ikkuna tulee Suomeen

Keskieurooppalainen kippi-ikkuna tulee Suomeen – mutta jykevänä pohjoismaisena versiona. DK-ikkunan varsinainen idea on turvallinen tuuletusasento.
Painike ylhäällä kippi-ikkuna aukeaa yläreunasta tuuletusasentoon, painike vaakatasossa ikkuna aukeaa normaaliin tapaan sivusaranoilla. 

Suomessa kippi-ikkuna on vielä harvinaisuus, mutta Keski-Euroopassa matkustaville tuttu ratkaisu. Kahvaa toiseen suuntaan kääntämällä ikkuna aukeaa sivulle päin, toiseen suuntaan koko ikkuna kallistuu yläreunasta tuuletusasentoon.

Toisin kuin Pohjoismaissa, etelämpänä ikkunat ovat usein muovirakenteisia. Karmisyvyydet, energiatehokkuus- ja ääneneritysvaatimukset poikkeavat myös Pohjoismaiden tarpeista.

Kippi-ikkunan ja niissä käytettävien kääntökippihelojen alkuperästä kertoo myös Suomessa yleistyvä lyhenne DK, joka tulee saksan kielen termistä Dreh-Kipp – sananmukaisesti kierto-kippi. Englanninkielisessä maailmassa tunnetaan termi Tilt and Turn.

Sivusaranointi on perinteinen Pohjoismainen ratkaisu


Pohjoismaiden kylmässä ilmastossa sivusta saranoitu ikkuna on vakiintunut yleisimmäksi ratkaisuksi – valtaosa suomalaiset ikkunoista on sellaisia. Toki yläreunasta saranoituja tuuletusikkunoita tehtiin Pohjolan ikkunoihin jo 1800-luvun loppupuolella. Tyypillisesti useampiosaisen ikkunan yläreunaan sijoitetusta tuuletusikkunasta käytettiin venäläisperäistä nimeä fortuska.

Sivusaranointia on puoltanut lämpöä hyvin eristävien tuplaikkunoiden käyttö, sillä moni muu saranointiratkaisu on hankalampi toteuttaa kun puitteita on kaksi. Moderni ikkuna on kuitenkin hyvin energiatehokas yhdelläkin puitteella toteutettuna, kun käyttöön otetaan teknisesti korkealaatuinen kolmilasinen eristyslasielementti.

Arkkitehtien suosikki: matala tuuletusikkuna ja alasarana


Viimeisten asuntomessujen ikkunavalinnoista päätellen arkkitehtien suuri suosikki on alasaranoitu tuuletusikkuna. Vaakamallisessa ruudussa on puolensa: leveä ja matala ikkuna näyttää tyylikkäältä eikä sen avautumiselle tarvitse varata sivusuunnassa tilaa.

Saranat kestävät hyvin matalassa vaakasaranoidussa ikkunassa, mutta yläreunasta avautuvan ikkunan retkahtamisen estämiseksi erillinen turvalaite on välttämätön. Alasaranoidussa ikkunassa on käytettävä mekaanista tai narulla toteutettua aukaisunrajoitinta. Alasaranoitua ikkunaa pestessä on oltava hyvin huolellinen että ikkuna ei rikkoudu.

Kun alasaranoidut ikkunat on toteutettu perinteisin tappisaranoin, käytetään kippi-ikkunoissa jämeriä erikoissaranoita, jotka on alun perin suunniteltu ikkunan jatkuvaan kallistamiseen.

Kippi-ikkunan paras ominaisuus: turvallinen tuuletusasento


Kippi-ikkunan varsinainen idea on tuuletusasento. Se voidaan avata tavanomaiseen tapaan sivulle päin, mutta ikkunan voi jättää yläreunasta kallistettuna tuuletusasentoon. Ikkuna voi olla raollaan vaikka huone olisi katutasossa eikä pieni sadekaan ropise sisälle saakka.

Kippi-ikkuna on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto myös korjausrakentamiseen. Kannattaako vanhoja ikkunoita korvata aina samanlaisella, vai tarjoaisiko kippi-ikkuna hyvän vaihtoehdon joka säästää tilaa ja mahdollistaa miellyttävän tuuletuksen?

Suuri kippi-ikkuna sopii erinomaisesti myös sisään aukeavaksi ranskalaisen parvekkeen oveksi eli ikkunaoveksi. Erityisesti pienessä kaupunkiasunnossa se on mainio ja vähän tilaa vievä ratkaisu.

Sairaalakäyttöön olemme puolestaan toimittaneet kippi-ikkunoita, joiden aukeamista on rajoitettu. Turvallisuussyistä ikkunaa ei saa kokonaan auki ilman avainta, mutta tuuletusasentoon ikkunan saa kiinteästä kahvasta kääntämällä. Sama ratkaisu sopii hyvin myös lastenhuoneeseen. 

Lauri Pälvimaa
tuotepäällikkö, Tiivi


Lue lisää: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti