keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Lämpimät ulko-ovet tekivät tuulikaapin tarpeettomaksi

Ulko-ovien valmistaminen, erityisesti lasielementit ja eristeet, ovat viime vuosina kehittyneet paljon. Se on mahdollistanut esimerkiksi uudisrakentamisen trendin, jossa tuulikaappia ei enää suunnitella taloon lainkaan.

Talosuunnittelijoille lämpöarvoiltaan korkealuokkaiset ovet ovat antaneet mahdollisuuden avarampiin tiloihin ja tehokkaaseen tilankäyttöön. Kun arkkitehti ei enää sijoita oven eteen suljettavaa tilaa pitämään kylmää loitolla, on oven valinnassa on oltava tarkkana.

Ulko-ovi on tärkeä osa rakennuksen kokonaisuutta ja merkittävä tekijä energiatehokkuudessa.

Vahva ja vääntyilemätön ovi on usein myös lämmin

Ensimmäinen kysymys lämpimän oven valinnassa on: onko ovi vankka? Ulko-ovia on tarjolla eri paksuisina. Ohuimmat, usein vain 50 mm paksut ulko-ovet hohkavat kylmää talvella ja tuntuvat käytössä heppoisilta.

Riittävä oven paksuus mahdollistaa vahvan ja vääntyilemättömän ovikehän sekä kunnollisen eristekerroksen. Vääntyilemätön ovi ei ala päästää kylmää nurkistaan käytön myötä. Säädettävät saranat ja lukkopuolen säätömahdollisuus ovat tarpeellisia, jotta oven tiiveys saadaan tarvittaessa säädettyä suhteessa karmiin.

Pihla Termo -ovet ovat paksuudeltaan 76 millimetriä ja niiden eristeenä käytetään tehokkaasti eristävää polyuretaania. Lasielementeissä on kolminkertainen energiatehokas eristyslasi. Ovilehden kehä on kokonaan vahvaa puuta, ja ovilehti on jäykistetty molemmin puolin alumiinilevyllä sekä HDF-pintalevyllä.

Eristeen ja lasielementin laadulla on väliä

Ulko-ovi on pitkäaikainen sijoitus ja osa arkea.
Eristeen tyypillä on väliä. Korkealaatuinen polyuretaani pitää lämmön paremmin kuin esimerkiksi styrox-eriste. Oven valmistuksessa käytetyt materiaalit kokonaisuudessaan vaikuttavat sen lämmönläpäisykertoimeen eli U-arvoon.

Lasiaukollisessa ovessa lasielementin laatu vaikuttaa lämpöominaisuuksiin. Kuten ikkunoissakin, ovien lasin laatu ja kolminkertainen eristyslasi tuovat myös paremman eristävyyden. Kaksilasinen lasielementti ovissa ei ole tätä päivää.

Kaikkien näiden valintojen tuloksena pääsemme Pihlan ulko-ovissa huippuluokan U-arvoihin. Umpiovessa U-arvo voi olla 0,64 ja lasiaukollisessakin jopa 0,69. Annamme ulko-oville 10 vuoden suoranapysymistakuun ja kahden vuoden yleisen tuotetakuun.

Kun ovi on valittu, on aika päättää asennuksesta. Sillä on suuri vaikutus oven toimivuuteen ja sitä kautta myös lämpöominaisuuksiin, joten osaava asentaja on paras vaihtoehto. Oven on oltava suorassa, jotta se ei falskaa käyntiväleistä. Jos ovi asennetaan kieroon, laadukkaankin oven lämpöarvo katoaa.

Ovi on pitkäaikainen sijoitus: valitse vankempi

Ovivalintaa pohtivaa suosittelen valitsemaan aina vankemman ja lämpöominaisuuksiltaan paremman oven. Se on pitkäikäinen sijoitus ja osa jokapäiväistä arkea. Ajan kuluessa, osana kokonaisuutta, lämmin ovi tuottaa myös säästöä energiakuluissa.

Itselleni laadukas ja taloon sopiva ovi on myös tunneasia. Kuljen ovesta läpi useita kertoja päivässä. Se on kotiin tullessa ensimmäisenä vastassa. Haluan, että ovi sopii kokonaisuuteen, pitää lämmön ja toimii moitteettomasti. Kunnon ovi tuo myös turvallisuudentunteen.


Lue lisää:

Leila Mäenpää
Tuotepäällikkö, Pihla ovet ja ikkunat

2 kommenttia:

  1. Yksi hyvin eristetty ovi korvaa tuplaoven, mutt tuulikaappi on eri asia.

    Eikö tuulikaappi olekin nimensä mukaan tarkoitettu pitämään tuulen poissa sisältä sillä hetkellä, kun ovesta kuljetaan. Tuulikaappi ei ole tuplaovi, vaan ovet ovat niin kaukana toisistaan, että molempia ei tarvitse pitää yhtä aikaa auki.

    VastaaPoista
  2. Tuo on kyllä ollut hieno kehitys, että tuulikaappia ei enää tarvitse suunnitella. Tämä toki tarkoittaa, kuten mainitset, että oven valintaan on kiinnitettävä huomiota. Vankemmat ovet meillekin täytyisi hankkia vanhojen tilalle. Mahtaako ulko-ovissa olla myös palo-oviin verrattavaa paloturvaa nykyään? Voisin kuvitella, että kehitystä on myös tässä tapahtunut? https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

    VastaaPoista