tiistai 9. toukokuuta 2017

Ikkunan kiintopainike parantaa turvallisuutta

Tulipalon syttyessä makuuhuoneesta ei pääse välttämättä ulos tavallista reittiä, vaan ulos on hypättävä ikkunasta. Silloin ikkuna on joko saatava nopeasti auki tai rikottava mahdollisimman nopeasti.

Onnettomuustutkintakeskus suosittelee, että rivi- ja omakotitalojen makuuhuoneissa olisi varatienä kiinteillä avauskahvoilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna. Kuvassa kiinteillä painikkeilla varustettu Tiivi Kristalli -ikkuna. 

Jos omakoti- tai rivitalon makuuhuoneessa ei ole riittävän suurta tuuletusikkunaa, on hätätilanteessa päästävä ulos varsinaisen ikkunan kautta. Perinteisessä ikkunassa käytetään ikkunan koosta riippuen yleensä 1–5 yksittäistä lukituspistettä, joista jokainen on erikseen käännettävä auki irtokahvalla ensin sisäpuitteesta, sitten ulkopuitteesta. Irtokahva on hukassa silloinkin kun ikkunoita ryhdytään pesemään, joten sen löytäminen hätätilanteessa on hankalaa tai mahdotonta.

Ikkunan rikkominen on vaikeaa ja vaarallista


Jos ikkunaa ei saa auki, on ainoa vaihtoehto sen rikkominen. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella vaan palotilanteessa ikkunan hajottaminen on vaikeaa, vaarallista ja hidasta. Modernin ikkunan sisin lasi on kaksin- tai kolminkertainen lämpölasielementti, jota roteva aikuinen mies saa hakata tosissaan saadakseen aikaan kulkuaukon. Edes painavalla tuolilla se ei onnistu helposti, ja harva säilyttää makuuhuoneessaan paremmin tarkoitukseen sopivaa vasaraa.

Rakentamismääräyksissä ei tällä hetkellä vaadita makuuhuoneisiin varatieksi sopivaa helposti avattavaa ikkunaa. Turvallisuustutkinnasta Suomessa vastaava Onnettomuustutkintakeskus kuitenkin suosittelee, että pientalojen makuuhuoneissa olisi kiinteillä painikkeilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna.

Ikkunoiden kiinteät avauskahvat ovat yksi neljästä turvallisuussuosituksesta, jotka Onnettomuustutkintakeskus antoi toukokuussa 2017. Suositusten tarkoituksena on parantaa asuntojen paloturvallisuutta:
  1. Asuntoihin ei pidä asentaa turvattomia vanhanaikaisia liesiä. Mieluiten tulisi käyttää induktioliesiä ja liesiturvalaitteita, vähintään tahattoman päälle kytkeytymisen estäviä kytkimiä
  2. Palovaroittimia suositellaan asennettavaksi selvästi nykyistä minimivaatimusta enemmän. Niitä tulisi löytyä kaikista asuinhuoneista ja lisäksi poistumisreiteiltä. 
  3. Uusiin ja remontoitaviin pien- ja rivitaloihin pitää jatkossa vaatia makuuhuoneiden varatieksi kiinteillä avauskahvoilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna.
  4. Paloturvallisuusmääräyksissä on huomioitava myös palon leviämisriski ulkokautta räystäiden ja katosten välityksellä.
Hätätilanteessa irtopainike on hankala löytää, ikkunan rikkominen on puolestaan vaikeaa, vaarallista ja hidasta. 

Valitse makuuhuoneen helposti avattavat ikkunat


Tiivin suositus uudisrakentajille ja ikkunaremontin tekijöille noudattaa Onnettomuustutkintakeskuksen suositusta: valitse makuuhuoneisiin avattavat ikkunat, joihin saat helppokäyttöiset kiintopainikkeet.

Olemme paneutuneet tuotekehityksessä ikkunoiden käytettävyyteen ja kestävyyteen. Näiden ominaisuuksien ansiosta myös turvallisuusnäkökulma on huomioitu uudessa EasyLock-lukitusmekanismissa. Sen ydin on kehärakenteinen, ikkunarakenteen jäykistävä mekanismi, joka takaa ikkunan toimivuuden vielä vuosien jälkeen. Erillisiä irtopainikkeita ei tarvita, vaan koko sisäpuite aukeaa yhdestä kahvasta kääntämällä. Ulommaisessa puitteessa puolestaan siistit, pienet kiintopainikkeet ovat käyttövalmiina koko ajan.

Ulkopuitteen erillisiä pienpainikkeita ei tarvita lainkaan, jos makuuhuoneen ikkuna varustetaan aukipitolaitteella. Tällöin ulkopuitteessa ei ole lukkoja, joten tavallinen ikkuna saadaan aukeamaan aivan kokonaan yhdellä otteella – samalla tavalla kuin pieni tuuletusikkuna. Kun ikkuna on tarkoitettu hätäpoistumistieksi, ei avautumista kuitenkaan rajoiteta tuuletusikkunan tapaan.

Painikkeisiin on saatavilla myös lapsilukko, joka estää salvan aukeamisen pelkästään kahvaa kääntämällä. Sen lisäksi on painettava myös kahvan molemmin puolin olevia varmistuspainikkeita. Lapsilukkoa emme suosittele suuriin, varareitteinä käytettäviin ikkunoihin, mutta helposti lasten ulottuvilla olevissa tuuletusikkunoissa se on paikallaan.

Avattavien Kristalli-ikkunoiden vaihtoehto on varatieksi on yksipuitteinen Kristalli Kippi, joka aukeaa kevyesti yhdellä käden liikkeellä. Sirorakenteisessa kippi-ikkunassa on vain kaksi pestävää pintaa kiinteän ikkunan tapaan.

Lauri Pälvimaa
Tuotepäällikkö, Tiivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti