maanantai 5. kesäkuuta 2017

Tietomallinnus auttaa tekemään toteuttamiskelpoisia suunnitelmia


”Suunnittelijan ja arkkitehdin tehtävä on suunnitella rakennuksia, ei ikkunoita”, kirjoittaa suunnittelijoiden ja arkkitehtien ProdLib-tuotekirjastoa tuottava Janne Virtanen.

Tiivin tuotetietoja suunnittelijoiden ProdLib-tuotekirjastossa. 


Suunnittelijat ja arkkitehdit joutuvat työssään etsimään jatkuvasti tietoa käyttökelpoisista ratkaisuista, tuotteista, mitoista, mahdollisuuksista ja ominaisuuksista. Kaikkia yksittäisiä tuotteita ei voi tuntea taitavinkaan suunnittelija. Vähänkin suuremmassa rakennuskohteessa yksittäisiä rakennustuoteteollisuuden tuotteita on tuhansia.

Tiivin tuotteista hyvä esimerkki on paloikkuna: suunnittelijan on paitsi tiedettävä missä niitä on pakko käyttää, mutta myös varhaisessa vaiheessa huomioitava paloikkunan kokorajoitukset ja muut detaljit: esimerkiksi jakokarmeja, tuuletusikkunoita tai läpivientiä edellyttäviä sälekaihtimia ei saa liittää paloikkunaan.

Suunnittelijan ja arkkitehdin tehtävä on kuitenkin rakennusten, ei ikkunoiden suunnittelu. Siksi tarvitaan tietomalleja, jotka auttavat suunnittelijaa tekemään toteuttamiskelpoisia suunnitelmia ilman kaikkien detaljien syvällistä tuntemusta. ProdLib-tuotekirjaston tehtävä on puolestaan helpottaa työtä ja tuoda välttämätön tuotetieto helposti saataville.

Objekti tietää minkälainen ikkuna on mahdollinen


Tietomalleja rakentamalla tuotteiden objekteihin pystytään lisäämään sääntöjä ja ohjeita, kuten ikkunoiden ja ovien minimi- ja maksimimittoja. Tämän tuloksena käyttäjän ei tarvitse kaivaa tietoa, vaan objekti ja sovellus tietävät mikä on mahdollista – suunnittelija ei voi tehdä tuotteita, joita ei valmisteta. Suunnitelmista tulee nopeasti toimivia ja toteutuskelpoisia.

Tiivin tuotteista olemme jo lisänneet ProdLib-kirjastoon ikkunoiden ja ovien Autodesk Revit -objektit, DWG-kuvat, tuotekortit ja esitteet. Sisältöä myös ylläpidetään ja täydennetään koko ajan, jotta suunnittelijalla on aina käytössään ajantasainen aineisto, jota tarvitaan hyvien päätösten tekemiseen.

Tuotekirjasto vastaa myös suunnittelutyön kasvaneisiin tehokkuusvaatimuksiin. Jokaisen suunnittelijan on tunnustettava, että suunnitelmiin tulee kuitenkin muutoksia – siksi on pystyttävä tuottamaan nopeasti riittävän hyviä – ei täydellisiä – suunnitelmia.

Tuotekirjaston ylläpitäjien ja objektien tuottajien haaste on tarjota riittävästi, mutta ei liikaa dataa. Esimerkiksi valmistukseen tarvittava yksityiskohtainen data ei ole tarpeellista suunnittelijalle, jonka tarkoituksena on saada olennainen asia mukaan 1:50 tai 1:100-mittakaavaan tehtäviin lupakuviin oikeanlaiset ikkunat. Tiivin objektien suunnittelijoilla on arkkitehtitausta, joten toteutuksessa on ymmärretty käyttäjien tarpeet.

ProdLib for Autodesk informoi uusista versioista


Kun objekteja päivitetään, ProdLib for Autodesk informoi käyttäjää uusista versioita. Vanhoja malleja ei päivitetä automaattisesti, vaan ne säilyvät oletuksena silloisen suunnittelutilanteen mukaisina. Käyttäjä taas voi päivittää tuotetiedot milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Tarkemmat ohjeet ProdLibin käyttöönotosta löytyvät täältä: https://www.prodlib.com/kayttoonotto/

Autodesk-sovelluksen lisäksi Tiivin ikkuna- ja ovituotekirjasto on saatavilla ProdLibin avoimen websivuston kautta. Suosittelemme kuitenkin asennettavan sovelluksen käyttöönottoa aina kun mahdollista, sillä se tuo työhön uusia toiminnallisuuksia ja lisäarvoa.

ProdLibin tarkoitus on erottua muista palveluista suunnittelijoiden tarpeita palvelevana, kehittyvänä tuotekirjastona. Sisältö ja toiminnallisuudet ovat meidän näkemyksiämme, joten toivomme kaikilta käyttäjiltä risuja ja ruusuja, jotta osaamme kehittää ProdLibia oikeaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti