tiistai 6. kesäkuuta 2017

Uuden kivitalon näyttävät lasipinnat ansaitsevat suunnitelmallisen asennuksen

Kivitaloissa suositut isot lasipinnat asettavat asennukselle tiukkoja laatu- ja turvallisuusvaatimuksia. Asennusprosessi suunnitellaan aina yhdessä rakennuttajan kanssa. Tavoitteena on saada ikkunat paikoilleen yhdellä asennuskerralla.

Uuden kivitalon ikkunoiden ja ovien asennus vaatii huolellista suunnittelua tarjouksesta asennukseen. Ikkunatoimittajan ja rakentajan yhteydenpito, laadukkaat pohjatyöt sekä esteetön työmaa varmistavat sujuvan asennuksen.Ikkunoita tilattaessa on tärkeää ammattilaisen kanssa varmistaa, että tilattavat ikkunat ovat juuri oikean kokoiset ikkuna-aukkoon nähden eivätkä eriste- eli tilkeraot jää liian tiukoiksi. Oviaukkojen mitoituksessa on huomioitava myös lopullinen kynnyksen korkeus.

Sujuvan asennuksen vaatimuksiin kuuluu myös, että rakennuttaja huolehtii, että tilauksen jälkeen piirustuksiin mahdollisesti tehdyistä muutoksista informoidaan ajoissa ikkuna- ja ovivalmistajaa.

Anna talon kuivua


Ikkunat ja ovet toimitetaan tontille mahdollisimman lähellä asennusajankohtaa. Ne suojataan ja pakataan huolellisesti tehtailla kuljetusta varten, mutta kuljetuspakkausta ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen säiden armoilla. Rakentajan on huolehdittava tuotteiden suojauksesta työmaalla. Ikkunoiden ja ovien varastoiminen vaatii kuivan ja tasaisen säilytyspaikan.

Usein ajatellaan, että ikkunat on hyvä saada paikoilleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta talon lämmittäminen ja kuivattaminen saadaan kunnolla vauhtiin. Suositeltavaa on, että talon lämmittäminen ja kuivattaminen on alkanut jo ennen ikkunoiden asennusta. Hyvä ratkaisu on muovittaa ikkuna-aukot huolellisesti, laittaa lämmöt päälle ja antaa harkoista tehdyn talon kuivua rauhassa.

Jos talon kosteudenhallinta on riittämätöntä, ja ikkunat ja ovet joutuvat olemaan liian kosteissa olosuhteissa pitkään, niiden puuosat elävät. Kivitaloon on rakentamisen ajaksi hyvä asentaa kosteudenpoistajia, jotta vettä ei pääse kerääntymään pinnoille.

Uuden kivitalon asennukset ovat tyypillisesti niin sanottuja raaka-asennuksia: asennusryhmä laittaa ikkunat ja ovet paikoilleen ja eristää ne. Asentamiseen valitaan kuhunkin harkkotyyppiin sopivat kiinnitysmenetelmät.

Terassi saadaan osaksi olohuonetta liukuovella. Oviaukon mitoituksella saadaan optimoitua kynnyksen korkeus. Kivitalon ikkunoiden ja liukuovien asentamiseen valitaan kuhunkin harkkotyyppiin sopivat kiinnitysmenetelmät. Asialliset pohjatyöt varmistavat sujuvan asennuksen.
Rakentaja huolehtii jo asennettujen ikkunoiden rakennusaikaisesta suojaamisesta. Maalarinteippi ja rappausteippi eivät sovellu pitkäaikaiseen suojaamiseen, koska liimasta saattaa jäädä jälkiä ikkunaan. Raaka-asennuksessa asiakas huolehtii itse myös ikkunoiden pellityksestä ja viimeistelystä, kuten sisä- ja ulkotilojen rappauksesta.

Ikkunat ja ovet toimitetaan lähelle asennusaukkoja


Sujuva asennusprosessi alkaa jo ikkunoiden tilausvaiheessa. Myyjä ja rakennuttaja sopivat yksityiskohdat muun muassa ikkunoiden asennussyvyydestä, purkupaikoista ja toimitusajankohdasta. Tontilla on hyvä olla vastaanottamassa toimitusta ja osoittamassa lavoille asennuksen kannalta mahdollisimman hyvät säilytyspaikat.

Kustannusten kurissa pitämiseksi on tärkeää, että asennuspäivä on suunniteltu huolellisesti. Yksittäinenkin iso maisemaikkuna tai liukuovi painaa satoja kiloja, joten asennuksessa käytetään tarvittaessa apuna nosturia. Tontin maastosta johtuen ikkunat ja liukuovet on joskus nostettava jopa talon harjan yli toiselle puolelle asennettavaksi.

Kivitalon yksittäinenkin näyttävä maisemaikkuna tai liukuovi voi painaa satoja kiloja, joten imukuppinosturin apu asennuksessa on usein välttämätöntä. Hyvin suunniteltu asennuspäivä minimoi nostokoneestakin syntyviä kuluja.Asennusaikataulu on hyvä suunnitella niin että mahdolliset asennusta haittaavat rakennelmat, esimerkiksi terassit ja räystäät, eivät ole vielä paikoillaan. Asennuspäivää sovittaessa on ympärivuotisessa rakentamisessa huomioitava myös säävaraus.

Siisti työmaa, avarat kulkureitit ja sujuva kulku aukoille niin talon sisä- kuin ulkopuolella varmistavat, että ikkunoiden asennus onnistuu suunnitellussa aikataulussa. Mahdollisesti tarvittavalle nostokalustolle on myös varattava esteetön tila liikkua tontilla. Kerrosten väliset, tukevat kulkuväylät sekä oikein kasatut rakennustelineet viimeistelevät turvallisen asennuksen.

Hannu Kari
asennuskouluttaja
Tiivi, Inwido Finland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti