Pihlan ulko-oven vakiovarusteisiin kuuluvat lukkorunko, säädettävä vastakappale sekä tietysti saranat. Lukkorungossa on kiinnipito- ja lukitusteljet, mutta ei varsinaista lukkomekanismia. Oveen on siis valittava mieluinen kahva eli painike ja omaan käyttötarkoitukseen sopiva ja tarvittaessa vanhojen avainten mukaan sarjoitettu lukko.
Pihlan oven voi tilata valmiiksi asennettuine lukkoineen ja kahvoineen, jolloin se on asennuksen jälkeen täysin käyttövalmis.
Oven kahva on makuasia
Oven painikkeen valinta on pitkälti makuasia ja eri tyylisiä vaihtoehtoja on tarjolla paljon. Pihla käyttää Hoppen painikkeita, joissa on palautusjousi. Jousi nostaa käytön jälkeen painikkeen aina takaisin oletusasentoon, jolloin lukkorungon rasitus vähenee ja oven käyttöikä pitenee.
Painikkeen valinnassa kannattaa ottaa huomioon Suomen oloissa ulko-ovea rasittavat suuret lämpötilanvaihtelut. Jos painikkeessa käytetään puristusliitoksella toisiinsa liitettyjä eri materiaaleja, voi niiden erilainen lämpölaajeneminen johtaa liitoksen löystymiseen ja jopa irtoamiseen. Sisälle sopiva painike ei siis välttämättä sovi ulkokäyttöön.
![]() |
Hoppen laadukkaiden painikkeiden palautusjousi nostaa käytön jälkeen painikkeen aina takaisin oletusasentoon, jolloin lukkorungon rasitus vähenee ja oven käyttöikä pitenee. |
Lukon asennus uuteen ulko-oveen
Useimmat oven ostajat tilaavat lukkomekanismin ovitilauksen yhteydessä, jolloin lukko sarjoitetaan ja asennetaan tehtaalla valmiiksi. Tehdasasennuksesta on selvää etua sekä rahassa että ajan säästönä. Lisäksi tehtaalla asennettu lukko ja painike tuovat takuun myös niiden asennukselle.
Mitä vaihtoehtoja tehtaalta tilatulle lukolle on?
Ensinnäkin voit asioida lukkoliikkeen kanssa, jolloi lukkoseppä käy oven asentamisen jälkeen erikseen asentamassa lukon. Asennustyön hinnan lisäksi laskuun lisätään normaalisti myös ajokilometrit. Lukkosepän vierailuun saakka ovi toimii, mutta lukkoon sitä ei saa. Jos painikekin puuttuu, pitää ovi taiteilla auki ja kiinni esimerkiksi isolla ruuvimeisselillä siihen saakka kun kahva on hankittu ja asennettu paikoilleen.
Ulko-oven lukon voi myös asentaa itse – sen olen testannut itsekin. Ammattimiehen työ näyttää verraten yksinkertaiselta, mutta maallikolle asennus aiheutti päänvaivaa. Lukkopesien mukana tulevat ohjeet tuntuvat harrastajasta vaillinaisilta, joten onnistuminen vaati muutaman yrityksen ja erehdyksen. Erityisesti lukkosylinterin säätöpala on sellainen, että sen asentaminen vaatii joko kokeiluja tai ammattitaitoa.
Uusi ovi on vanhaa paremmin eristetty ja siksi paksumpi
Jos aiot sovittaa uuteen oveen vanhan lukon, kannattaa huomioida että uusi ovilehti on useimmiten vanhaa paksumpi. Pihlan lämpöarvoltaan hyvä ovi on 76 mm paksuinen, kun useimmat perinteiset ovet ovat vain viisisenttisiä.
Oven paksuus vaikuttaa erityisesti painikkeen akselin eli karan pituuteen. Karan paksuus sen sijaan on aina vakio. Vanhaa painiketta käytettäessä voi siis joutua vaihtamaan karan pidempään, jos kahva on alun perin ollut vanhassa ovessa. Uusikin kara voi olla liian lyhyt, jos se on tarkoitettu heikkolaatuisemmalle, 50 mm paksulle ovelle.
Abloy menee kiinni painamalla, Dorma avaimella
Useimpiin Pihlan oviin voi valita joko Dorman tai Abloyn lukon. Niiden toimintaperiaatteessa on merkittävä ero, joka kannattaa muistaa ennen lukon valintaa: Abloy lukittuu painamalla ovi kiinni, Dormassa ovi on lukittava erikseen.
Abloyn toimintaperiaate on suomalaisille tuttu: lukkorungon etu- eli rintalevyssä on valintanappi. Yläasennossa lukko on lukitustilassa ja telki takalukittuu oven sulkeuduttua. Ulkopuolelta lukko aukeaa tämän jälkeen vain avaimella ja sisäpuolelta vääntönupista.
Päiväkäyttötilassa valintanappi ala-asennossa Abloy-lukko aukeaa painikkeesta sekä sisältä että ulkoa.
Dorma taas ei voi mennä vahingossa lukkoon, vaan ovi on aina lukittava erikseen. Ulkopuolelta ovi menee lukkoon vain avaimella, sisäpuolelta vääntönupista kääntämällä. Ovi ei siis koskaan painu lukkoon automaattisesti, vaan se on päiväkäyttötilassa kunnes lukko käännetään kiinni. Avaimet eivät myöskään voi unohtua sisälle, sillä ovea ei saa ulkopuolelta lukkoon ilman avainta.
Lukkojen sarjoittaminen helpottaa elämää
Omakotitalon kaikki lukot sarjoitetaan aina yhdellä avaimella toimiviksi, mutta samaan sarjaan on mahdollista liittää myös kesämökin lukot ja jopa veneen riippulukot.
Lukon sarjoitus onnistuu tehtaalla. Jos lukko halutaan sarjoittaa vanhoille avaimille, on vanha avain tai avainkortti toimitettava tehtaalle. Mitä sarjoittamiseen tarvitaan? Se riippuu avaintyypistä ja valmistajasta:
- Abloy Classic (vuodesta 1919 käytössä ollut kirkas metalliavain): vanha avain
- Abloy Exec ja Abloy Sento (symmetriset muovipäiset avaimet): vanha avain ja avainkortti
- Dorma: avainkortti
Parvekkeen ovista täytyy vielä muistuttaa, että niihin ei pidä asentaa lukitusta, joka mahdollistaisi jäämisen lukkojen taakse. Palataan kuitenkin parveke- ja terassiovien lukitukseen seuraavassa blogipostauksessa.
Marko Laitinen
Pihla
- Lisää tietoa lukoista ja ovien käytöstä löytyy Pihla-ovien käyttöohjeista osoitteesta https://www.pihla.fi/pihla/materiaalipankki/
- Lukkorunkoja, turvallisuusvarusteita ja muita ovien varaosia löytyy Pihlan verkkokaupasta.
Kiitos tästä tekstistä! Meillä on taloprojekti Turussa ja ovien sekä ikkunoiden valinta edessä. Lukkosepänliikkeen palveluita haluaisin käyttää koska en itse osaa asentaa lukkoja ja haluaisin tehtaan lukkojen sijaan Abloyn lukot.
VastaaPoistahttps://liedonlukko.fi/1_7_lukkojen-asennus-ja-korjaus.html