keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Miksi kännykkä kuuluu huonosti sisällä?



Kännykkä kuuluu kunnolla vain talon yhdessä nurkassa, tai pahimmillaan puhelut pitää hoitaa parvekkeelta. Mikä matkapuhelimia riivaa energiatehokkaissa taloissa? Tiivi Connect -ikkunan antenniominaisuudet ikkunavalmistaja Tiivin kanssa suunnitelleen yrityksen toimitusjohtaja Janne Mansikkamäki avaa ongelman taustoja.

Sisätilakuuluvuusongelmien syynä ovat lyhyesti sanottuna asuntojen uudet, energiatehokkaat materiaalit, jotka vaimentavat matkapuhelinverkon signaaleja. Verkkoa käyttävät mobiililaitteet taas tarvitsevat yhteyden pihalla olevaan matkapuhelintukiasemaan. Oman lusikkansa soppaan tuo jatkuvasti kasvava mobiilidatan käyttö, joka vaatii matkapuhelimelle entistä vahvempaa signaalia.

Energiaa säästävien rakennusten trendi on selvä: käytetään teräsbetonia, alumiinipintaisia eristeitä ja aiempaa useampia selektiivipintoja sisältäviä ikkunoita. Talot ovat ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita, mutta varjopuolena kaikki nämä materiaalit vaimentavat merkittävästi signaaleja. Sisällä matkapuhelinverkon signaalivoimakkuus on sadasosa siitä, mitä se oli kymmenen vuotta sitten.

Siksi monessa talossa on kuuluvuusongelmia ja kuluttajalla pian käpy jäässä. Usein kuluttaja myös havaitsee akun kuluvan nopeammin, sillä heikko signaali lisää myös puhelimen virrankulutusta, kun paljon virtaa tarvitseva radiolähetin joutuu käyttämään suurempia tehoja. 

Kuuluvuusongelma kärjistyy kun mobiilidatan käyttö lisääntyy


Nykypäivänä aika monesta jutusta tulee haastava, jos kännykkä ei toimi enää sisällä. Harvassa kodissa on enää perinteistä lankapuhelinta ja myös kiinteä laajakaistamodeemi korvataan yhä useammin langattomalla mokkulalla. 

Suomalaiset käyttävät mobiilidataa asukasta kohden maailmassa ja Viestintävirasto raportoi esimerkiksi vuodelle 2017 yli 40 % vuotuista kasvua – näitä kasvunopeuksia katsoessa on turvallista veikata, että tulevaisuuden yhteiskunta on langaton.

Ongelma alkoi valjeta meille, kun Tampereen uuden Vuoreksen kaupunginosan kuuluvuusongelmat nousivat esille mediassa. Ongelma kuitenkin konkretisoitui, kun yrityksemme pääomistaja, Microsoftilla, Nokialla ja Patrialla antenni- ja radioteknologian parissa työskennellyt Juha Lilja muutti 2013 uuteen kerrostaloasuntoon, jossa matkapuhelimella saattoi soittaa vain parvekkeelta. 

Siitä syntyi idea: kuuluvuutta parantava antenni on integroitava näkymättömäksi osaksi rakennustarvikkeita. 

Ikkunaan yhdistetty antenni ratkaisee merkittävän ongelman


Yrityksemme StealthCase Oy aloitti Inwidon kanssa uuden tuotteen kehityksen vuonna 2017. Halusimme toteuttaa suorituskykyisen antennin, joka integroidaan piiloon ikkunan karmiin. Yksinkertaisesti sanottuna antennin toinen pää näkee signaalit ulkoa ja uudelleensäteilee ne toiselle puolelle sisään rakennukseen. Luonnollisesti efekti toimii myös vastakkaiseen suuntaan. 

Ratkaisu on periaatteessa yksinkertainen, mutta vaatii huippuluokan antennitekniikan osaamista ja paljon tuotekehitystä. Hyvässä hengessä sujuneen tuotekehitysprojektin jälkeen, voimme ylpeänä todeta, että Inwidolle suunniteltu tuote edustaa antennisuunnittelun terävintä kärkeä tuoden merkittävän parannuksen ikkunan signaalinläpäisyyn.

Ikkunaan yhdistetty antenni on nyt markkinoilla ja ratkaisee kiinteistönomistajien merkittävän ongelman. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että nyt suunniteltu ratkaisu ei heikennä ikkunan lämpöominaisuuksia tai vaadi tinkimistä ikkunan muistakaan ominaisuuksista. Tuote kuljettaa signaaleja luotettavasti, passiivisesti ja huoltovapaasti vuosikymmeniä.

Vielä tällä hetkellä kännykän kuuluvuus on asukkaiden ja kiinteistönomistajien ongelma, mutta viranomaiskenttä on ollut aktiivinen alalla. Tulevaisuudessa vaatimus matkapuhelinverkon toimivuudesta sisällä on todennäköisesti mukana rakentamisen säädöksissä. 

Osaksi julkisivua integroitu toteutus ratkaisee ongelman siten, että rakennuttaja luo signaalille kulkureitin seinään, jolloin teleoperaattoreilla on realistinen mahdollisuus toteuttaa sisätilakuuluvuus ulkoisilla tukiasemilla. Kiinteistön käyttäjät ja viranomaiset kiittävät.



Janne Mansikkamäki
StealthCase Oy


Lue lisää

4 kommenttia:

  1. Olipa hyvä saada tuokin tietää. Ikinä ees kuullut.

    VastaaPoista
  2. Ei kai tuossa mistään antennista voi puhua, vaan pikemminkin heijastavasta pinnasta. Joku on keksinyt myyntikikan ja takoo rahaa asialla mistä ihmiset eivät tajua höykäsenpöläystä!!

    VastaaPoista
  3. Meille vaihdettiin Pihla ikkunat ja niissä on antennilasit.Kyllähän sitä on ihan oikeasti tutkittu 5G verkkon taajuus nousee niin korkealle että nopeutta tulee lisää mutta läpäsy kyky heikkenee.Elikkä noita antennilaseita on tulevaisuudessa varmaan hyötyä.!

    VastaaPoista
  4. Nyt sinulla on mahdollisuus saada ilmaiskierroksia sivuston kasinoon https://online-pelit.com/ilmaiskierroksia-ilman-talletusta/

    VastaaPoista