torstai 13. joulukuuta 2018

Johan Ambuhm: Äly tulee ikkunoihin


Johan Ambuhmin mukaan älytuotteista tulee osa arkipäivää, kun ne kytkeytyvät asumisen ja elämisen perustarpeisiin: energiaan, turvallisuuteen, valaistukseen, ilmanvaihtoon ja asumismukavuuteen. 

Tulevaisuudessa älyratkaisut ovat ihmisille luonnollinen osana asumista, kuten sähkö tai langaton verkko ovat tällä hetkellä. Mutta ensin meidän pitää rakentaa pohjaa uudelle tekniikalle. Tarvitsemme siis antureita, sen jälkeen ikkunat ja ovet voivat kytkeytyä kodin muihin järjestelmiin, kirjoittaa Inwidon digitaalisista ratkaisuista vastaava Johan Ambuhm.

Yksinkertaisimmillaan anturit tuottavat hyödyllistä tietoa talon omistajalle tai asukkaalle – esimerkiksi onko ovi tai ikkuna kiinni tai auki. Mutta todellista hyötyä saadaan, kun ikkunat, ovet ja vaikkapa vesijohtojärjelmä kytkeytyy muihin kodin järjestelmiin tai hälytyslaitteisiin.

Ilmanvaihdon parantaminen ensimmäinen sovellus


Miten älytuotteista voi tulla osa arkipäivää? Niiden on kytkeydyttävä asumisen ja elämisen perustarpeisiin: energiaan, turvallisuuteen, valaistukseen, ilmanvaihtoon ja asumismukavuuteen. Ehkä yksi ensimmäisistä sovelluksista tulee olemaan ilmanvaihdon parantaminen, sillä se koetaan kaikkialla ongelmaksi. Tässä emme ole yksin, vaan työskentelemme yhdessä ilmastointialan yritysten sekä suurten rakennusliikkeiden kanssa.

Tähän saakka esimerkiksi kerrostalon tai koulun ilmanvaihdolle ja turvallisuudelle on perinteisesti aiheuttanut ongelmia, jos yhdessä huoneessa on avattu ikkuna. Älytuotteiden ansiosta ei ihmisiä ei tarvitse estää käyttämästä ikkunoita, vaan koululuokan ikkuna voidaan avata päivän aikana raikkaan ilman saamiseksi, ilmanvaihto ei häiriinny ja illalla voidaan varmistaa, että kaikki ikkunat on varmasti suljettu.

Jatkossa siis ikkunasta saadaan ilmanvaihtojärjestelmälle tieto siitä, että yhden huoneen tai huoneiston tilanne poikkeaa muista. Silloin automatiikka voi säilyttää ilmanvaihtojärjestelmän tasapainon eikä ilmanvaihto häiriinny muualla rakennuksessa. Seuraavassa vaiheessa järjestelmä osaa itse avata ikkunan, jos ilman laatu huononee ja hiilidioksidipitoisuus nousee.

Älykkäiden ovien kehittämisessä työskentelemme yhdessä lukkovalmistajien kanssa. Se mahdollistaa kotiin pääsyn hallitsemisen, ovien lukituksen varmistamisen poissa ollessa ja palveluntarjoajien pääsyn sisälle. Tällöin esimerkiksi ruokalähetti voi toimittaa kylmässä säilytettävät tuotteet suoraan jääkaappiin.

Ajatelkaapa mahdollisuuksia vaikkapa suuressa koulurakennuksessa, jossa vartija käy joka ilta tarkistamassa joka ikisen oven ja ikkunan.

Taloyhtiö tai huoltoyhtiö hyödyntävät mahdollisuuksia turvallisuuden parantamiseen ja energiansäästöön


Koetammeko nyt astua Googlen ja Applen kaltaisten jättiläisten varpaille? Ei, sillä tämä on Inwidon ydinosaamista. Kansainväliset IT-jättiläiset eivät osaa tehdä ovia ja ikkunoita, mutta me osaamme ja olemme avainasemassa tuotteidemme liittämisessä pilvipalveluihin. Me mahdollistamme myös asiakkaidemme kotien kytkemisen heidän haluamiinsa palveluihin, joten omien järjestelmiemme on oltava avoimia ja toimittava kaikkien palvelujen kanssa.

Tarjoamamme tiedon hyödyntäjän ei tarvitse olla kansainvälinen pilvipalvelu, sillä paljon todennäköisemmin uusia mahdollisuuksia hyödynnetään paikallisesti energiansäästön tai turvallisuuden parantamiseksi. Tällöin kumppanimme on rivitalon rakentaja, taloyhtiö tai paikallinen huoltoyhtiö.

Tavoittemme on, että jo kahden vuoden kuluttua puolet tuotteistamme ovat valmiita verkkoon ja vähintään joka viides niistä on liitetty pilvipalveluihin.

Johan Ambuhm
johtaja, liiketoiminnan kehittäminen ja digitaaliset ratkaisut, Inwido 


Lue lisää pilvipalveluista ja älytekniikasta


1 kommentti:

  1. Katso parhaat online-kasinot, joissa on oikean rahan lähtöpaikkoja, mukaan lukien vain lisensoidut uutispelit https://online-pelit.com/. Hyvin harkittu luokitusjärjestelmä on tunnistanut luettelon parhaista yrityksistä, joten valinta on helppo. Yleinen periaate, johon alla oleva luettelo perustuu, perustuu kriteerien arviointiin ja niiden merkityksen punnitsemiseen.

    VastaaPoista