Mitä on huomioitava kivitalon ikkunoiden valinnassa ja asennuksessa? Ikkunablogin asiantuntijana on Lammi-kivitalojen markkinointi- ja kehityspäällikkö Markus Inkiläinen.
Aloitetaan kuitenkin rakenteesta: Lammin lämpökivi koostuu ontelollisesta betonikuoresta ja niiden väliin vaarnaliitoksella kiinnitetystä grafiitti-EPS-lämmöneristeestä. Seinä siis poikkeaa täysin kevytbetoni- ja kevytsorarakenteista. Lämpökivet ladotaan ilman muurausta, jonka jälkeen kivien ontelot valetaan täyteen raudoituksella vahvistettua betonia. Tuloksena on kirjaimellisesti yhtä kiveä oleva, kauttaaltaan lämpöeristetty rakenne, joka on tiivis ja ilmanpitävä jo ennen pintarappausta.
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys kivitaloon
Ikkunoiden ja ovien kiinnitykseen on kaksi tapaa. Perinteisessä menetelmässä lämpökiven eristeeseen koverretaan tila puiselle apukarmille, joka kiinnitetään eristeeseen vaahdolla. Kun vaahto on kuivunut ikkuna asennetaan apukarmiin säädettävillä karmiruuveilla.
Toinen vaihtoehto on eristeruuvin käyttäminen, jolloin apukarmeja ei tarvita. Tällöin eristeeseen ruuvataan ensin muovinen suuri eristeruuvi, johon taas kiinnittyy tavanomainen ikkunan karmiruuvi. Koska kovan eristeen molemmin puolin on erittäin jykevä lämpökivi, kantaa eriste ruuvin välityksellä vaivatta ikkunan painon.
Kaikkein pienimmät ikkunat voi kiinnittää myös pelkällä eristevaahdolla lämpökiviin, mutta ovet sekä kivitaloissa tyypilliset suuret ikkunat vaativat tukevamman kiinnityksen.
![]() |
Vähäeleiset maisemaikkunat ja liukuovet sopivat modernin kivitalon tyyliin. |
Rappaus viimeistelee kivitalon
Lammi-Kivitalon pinta on tasainen ja tiivis jo ilman slammausta, mutta pinnoitteella tehdään lämpöharkoille halutun näköinen sisustuksellinen ja arkkitehtoninen pinta. Sisäpuoli voidaan pinnoittaa heti kun rakenne on kuivunut tasoitevalmistajan vaatimusten mukaiseksi, mutta ulkopuolen pinnoituksen suosittelemme tehtäväksi vasta ensimmäisen lämmityskauden jälkeen.
Harkkojen täyttövalun ja lattiavalujen jälkeen alkaa talon kuivattaminen. Ikkunat ja ovet ovat puusepäntuotteita eikä niitä saa turpoamisriskin vuosi asentaa liian märkään taloon, joten aukot voidaan laittaa väliaikaisesti umpeen eristelevyillä tai muovittamalla. Sisäpuolella rakennusaikaisen kosteuden poistumista voidaan nopeuttaa kondenssikeräimillä.
Huokoinen harkkopinta on erinomainen rappausalusta, johon pinnoite tarttuu varmasti. Lämpöharkko pohjustetaan ensin oikaisulaastilla tai kuitulaastilla, jonka jälkeen se yleisimmin pinnoitetaan sementtipohjaisella julkisivupinnoitteella kahteen kertaan. Rappauspinnoitteen paksuudeksi tulee 6–12 mm. Lammin harkkoihin voidaan myös kiinnittää suoraan koolausrimat, jonka jälkeen talon voi pinnoittaa puulla.
Useimmat haluavat kuitenkin kivitalon näyttävän kivitalolta, jolloin rappaus on luonnollinen valinta. Rappaus on myös huoltovapaa eikä sille tavanomaisissa olosuhteissa tarvitse tehdä mitään 30–50 vuoteen. Sen jälkeen ensimmäinen huoltotoimenpide on yleensä maalaus.
Ikkunan pellitys ja rappaus
![]() |
Tiivin rappauslista mahdollistaa ikkunan irrottamisen rikkomatta talon ulkoverhousta. |
Ikkunoiden ja ovien liitokset seinärakenteeseen viimeistellään asentamalla ensin ulkopuolinen tiivistysnauha tasoitteen ja harkon väliin. Smyygit tehdään joko rappaamalla tai käyttämällä apuna eps-eristelevyjä.
Hyvä ratkaisu liitoksen viimeistelyyn on Tiivin rappauslista. Se viimeistelee ikkunan ja seinärakenteen sauman ja mahdollistaa ikkunan irrottamisen rappausta rikkomatta, jos lasi sattuisi hajoamaan talon elinkaaren aikana.
Viimeistelyvaiheessa kriittinen kohta on sade- ja sulamisvesiä ohjaavan ikkunapellityksen ja smyygin liitos, joka on tehtävä osaten ja rauhallisesti.
Hyvä tapa on viedä ikkunapelti smyygin alle, jolloin seinää pitkin valuva vesi tippuu pellin päälle ja pois talon seinästä. Luonnollisesti tippanokan on oltava riittävän pitkä ja pellityksen niin jyrkkä, että vesi ohjautuu selvästi seinän ulkopuolelle.
Paras lopputulos saadaan, kun peltiseppä ja rappari ovat samaan aikaan työmaalla. Silloin he voivat joustavasti sopia yksityiskohdista ja työjärjestyksestä.
Koska valtaosa rakentajista on liikkeellä ensimmäistä ja ehkä ainoaakin kertaa, niin Lammin neuvo on yksinkertainen: käytä apunasi vain ammattilaisia, jotka ovat ratkaisseet saman ongelman kymmeniä kertoja aikaisemmin ja tuntevat työmenetelmät, tarvikkeet ja niiden ominaisuudet.
Markus Inkiläinen
Lammi-Kivitalot
www.lammi-kivitalot.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti