maanantai 6. marraskuuta 2017

Tarvitaanko ikkunaremonttiin rakennuslupaa?

Mitä säädökset ja viranomaiset sanovat ikkunaremontista? Ikkuna-asennusten asiantuntija, kehitysinsinööri Vesa Piironen kertoo mitä remontin suunnittelijan pitää ottaa huomioon.

Useimmissa kunnissa rakennuslupaa tai toimenpidelupaa ei tarvita jos ikkunat korvataan saman mallisilla, mutta laki jättää oman kunnan rakennusvalvonnalle paljon harkintavaltaa. 
Useimmissa kunnissa rakennuslupaa ei edellytetä, jos ikkunat korvataan saman mallisilla ja -värisillä, tai jos ulko-oven mallia muuttuu hieman remontin yhteydessä. 

Julkisivumuutoksiin ei ole myöskään tarvetta, jos talon ilmettä ei nimenomaan haluta muuttaa. Modernit puu–alumiini-ikkunat valmistetaan aina mittojen mukaan, joten esimerkiksi vanhaan taloon voidaan valita alkuperäisen tyylin mukaiset ristikot tai välipuitteilla jaetut T-mallin ikkunat.

Ikkunoiden nimeämistapa vaihtelee eri valmistajalla; vakiintuneimpia ovat A-, B- ja T-mallien nimitykset. Kuvassa Tiivin käyttämät ikkunamallien lyhenteet.   
Myös 70-luvun remontissa vaihdettujen välikarmittomien ikkunoiden tilalle voidaan palauttaa vanhaa puitejakoa noudattavat ruudut. Kehittyneen valmistustekniikan ansiosta myös alumiiniristikoista voidaan muokata muodoiltaan alkuperäisiä ikkunaristikoita muistuttavat mallit.

Tarkasti ottaen maankäyttö- ja rakennuslaissa sanotaan, että
  • korjaus- ja muutostyöhön tarvitaan rakennuslupa, jos työllä ”ilmeisesti voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin”
  • ja rakennuslupaa kevyempi toimenpidelupa, jos julkisivu muuttuu tai energiatehokkuuteen vaikutetaan merkittävästi. 

Laki jättää siis oman kunnan rakennusvalvonnalle paljon harkintavaltaa rakennusluvan tai toimenpideluvan vaatimisen suhteen. Tiukasti tulkiten jopa eristävyydeltään paremman ikkunan vaihtaminen voisi olla luvanvaraista, vaikka se parantaisikin terveydellisiä oloja. 

Käytännössä pientalon ikkunaremontissa rakennuslupa on harvoin tarpeen. Taloyhtiöissä taas tehdään miltei aina etukäteen selvitys remontin luvanvaraisuudesta.

Ikkunoiden puitejaon ja koon muutos


Varsin tavanomainen ikkunaremontin yhteydessä tehtävä muutos on ikkunan umpinaisen tuuletusluukun muuttaminen sisälle enemmän valoa tuovaksi tuuletusikkunaksi. Useimmissa kunnissa tällaiseen pieneen, vaikkapa puitejakoa tai oven väriä muuttavaan remonttiin ei tarvita lupaa. Tarkempana on oltava, jos alueella on hyvin tarkasti talojen ulkoasua säätelevä kaava, talo on suojeltu tai talon ulkoasu muuttuu huomattavasti.

Ikkunoiden koon muutoksesta sen sijaan on syytä keskustella rakennustarkastajan tai lupa-arkkitehdin kanssa. Näin erityisesti silloin, kun ikkuna levenee ja kantavia rakenteita joudutaan muuttamaan. Nykypäivänä houkutteleva ratkaisu on myös terassin ikkunoiden korvaaminen liukuoviseinällä, joka voi vaikuttaa rakenteiden lisäksi myös lämmityslaitteiden järjestelyihin.

Melualueet lentokenttien ja vilkkaiden teiden lähettyvillä ovat erikoistapauksia, joilla rakennusvalvonta voi edellyttää toimenpidelupaa. Ikkunoiden rakennevalinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi sisätiloihiin kantautuvan melun määrään, joten remonttiin sopivista ja asumismukavuutta parantavista ratkaisuista kannattaa keskustella ikkunavalmistajan asiantuntijan kanssa.

Vesa Piironen
kehitysinsinööri


Lue myös

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti