maanantai 12. maaliskuuta 2018

Avattava vai kiinteä ikkuna?

Milloin kannattaa valita avattava ikkuna, milloin kiinteä? Tiivin markkinointipäällikkö Lauri Pälvimaa auttaa valinnassa. 
Kivitalossa kiinteiden ikkunan valintaan ohjaavat usein enemmän tyyli- kuin käytännön seikat. Korkeiden tilojen yläikkunoiksi kannattaa kuitenkin valita kiinteät ikkunat, joissa on vain kaksi pestävää pintaa. 


Avattava ikkuna on juurtunut vahvasti suomalaiseen rakennuskulttuuriin. Siinä kun Keski-Euroopassa tavanomainen valinta on muovirakenteinen yksipuitteinen kippi-ikkuna pohjoisessa suuri osa ikkunoista on kaksipuitteisia, sivusta saranoituja ja sisään päin aukeavia. Ikkunakokojen suurentuessa valinta osuu kuitenkin yhtä useammin kiinteään ikkunaan.

Ikkunan koko


Huippumallistomme, avattavien Tiivi Kristalli -ikkunoiden piilosaranat ja kehärakenne kantavat ongelmitta suurenkin ruutukoon. Käytännöllinen yhden puitteen (joita voi olla samassa ikkunassa useampia) yläraja alkaa kuitenkin olla suunnilleen 2 x 2 metriä – vaikka Kristallin rakenne kestääkin ikkunan painon vääntyilemättä, alkaa suuren ruudun käsittely olla vaikeaa viimeistään silloin, kun se pitää avata pestäväksi.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että avattavia ikkunoita valmistamme vielä neljän neliömetrin kokoisena, kiinteitä ikkunoita kuuden neliön mittaan ja Tiivin hienoimpia maisemaikkunoita jopa lähes kymmenen neliömetrin kokoisina. Tämä tarkoittaa siis yhden yksipuitteisen ikkunan kokoa – useampia ikkunoita ja liukuovia yhdistämällä voidana rakentaa valtavia ikkunaseiniä, joiden energiatehokkuus on nykyisillä ratkaisuillamme huippuluokkaa.

Mitään absoluuttista, ehdottomasti järkevää kokoa ei kuitenkaan ole olemassa. Valinta on tehtävä kohdetta ja muita tarpeita pohtien yhteistyössä myyjän ja asiakkaan kanssa.

Ikkunan lisävarusteet


Edellä mainitsemani muut tarpeet tarkoittavat useimmissa tapauksissa kahta asiaa: kaihtimia ja tuloilmaventtiileitä.

Kiinteässä ikkunassa kaihdin on sijoitettava sisäpintaan. Siihen on toki hienoja ratkaisuja, vaikkapa älypuhelimella tai automatiikalla ohjattavat Tiivi Connect -älykaihtimet. Niiden rakenne mahdollistaa myös kaihtimen säleiden helpon irroittamisen pesua varten. Ei se nyt ole edes vuosittainen tarve, mutta jossain vaiheessa kertynyt pöly on hyvä pyyhkiä pois.

Avattavassa ikkunassa kaihdinten luonnollinen paikka on sisä- ja ulkopuitteen välissä, jossa ne ovat suojassa pölyltä ja kosketuksilta. Modernit sälekaihtimet asennetaan valmiiksi tehtaalla, joten tulos on varmasti siisti.

Kehittynein vaihtoehto avattavan ikkunan kaihtimiksi on kaihdinnarut sisäänkelaava integroitu kaihdin. Tällöin kaihdinta säädetään yhdestä nupista eikä naruja roiku koskaan ikkunan ulkopuolella.

Koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloissa avattavan ikkunan valintaan ohjaa tuloilmaventtiileiden tarve. Korvausilma voidaan tuoda sisälle suodatettuna ja vedottomasti tuloilmaikkunan kautta, jolloin talvikaudella tuloilma esilämmitetään ikkunan hukkalämmöllä. Kaikkiin ikkunoihin ei tuloilmaventtiiliä tarvita, mutta venttiilejä on hyvä olla jokaisessa huoneessa vähintään yksi. 

Ikkunoiden ulkonäkö


Kivitaloon kuuluvat kiinteät ikkunat. Onko näin?

Ei valintaan ehdotonta teknistä perustetta ole, mutta moderneissa kivitaloissa kiinteät ikkunat ovat yleisempiä kuin puutaloissa. Siihen ohjaavat enemmänkin ulkonäkö- ja tyyliseikat: kun halutaan tehdä pelkistettyä arkkitehtuuria ja suositaan isoja ikkunoita, niin päädytään usein pelkistettyyn kiinteään ikkunaan. Tällöin ikkunassa ei karmin lisäksi ole puitetta, joka tekee siitä avattavaa ikkunaa siromman ja myös valoaukon koko hieman suurempi.
Tiivin Kristalli-ikkunoissa yhden ruudun maksimikoko on noin neljä neliömetriä. Jykevän kehärakenteen ja piilosaranoiden ansiosta puitetta ei tarvitse tukea kun ikkuna avataan pesua varten. 

Ikkunoiden ääneneristävyys


Jos suunnitteilla on remontti, niin voin sanoa että uusi ikkuna eristää ääntä vanhaa paremmin osuipa valinta avattavaan tai kiinteään ikkunaan. Laadukas kiinteä ääneneristysikkuna vastaa ääntä vaimentavilta ominaisuuksiltaan tavallista avattavaa MSE-tyypin ikkunaa.

Erityisen tärkeää ääneneristys on lento- ja liikennemelualueille rakennettaessa. Tällöin jo kaavamääräyksissä voi olla vaatimuksia ikkunoiden ääneneristävyydestä.

Tiivi Kiinteän tukeva rakenne mahdollistaa paksujen ääneneristyslasien asentamisen kestävästi ja turvallisesti. Lisävarusteena tilattavalla Kiinteä dB -rakenteella saavutetaan jopa 39 dB tieliikennemelun ääneneristys.

Mikäli rakennetaan melualueelle on valitsemalla avattava ikkuna käytettävissä kuitenkin suurempi määrä konsteja äänenvaimennuksen parantamiseksi. Niitä ovat esimerkiksi karmisyvyyden kasvattaminen eli suurempi ero ikkunarakenteeseen asennettujen lasien välisessä ilmatilassa ja eri paksuisten lasien käyttö.

Kun melua halutaan vaimentaa säädetään siis ensin karmisyvyyttä ja valitaan ulkopuitteeseen esimerkiksi 6 mm paksu lasi tavanomaisen 4 millin tasolasin sijaan. Mahdollisuuksia on paljon ja ne on helppo toteuttaa, sillä kaikki Tiivin ikkunat valmistetaan mittatilauksena.

Ikkunan laadun viimeistelee aina asennus ja niin on erityisesti kun kyse on äänenvaimennuksesta. Melualueella oikea ratkaisu on Tiivin Desibeliasennus, joka varmistaa että ylimääräisiä ääniä ei vuoda seinärakenteen ja hyvälaatuisen ikkunan välistä.

Lauri Pälvimaa
Tiivi

Lue lisää:

2 kommenttia:

 1. Onkohan miten helppoa / hinnakasta vaihtaa kolmella ikkunasalvalla kiinni oleva ikkuna tuuletusikkunaksi, joka aukeaisi kahvasta kääntämällä? Mikä on maksimikoko tällaiselle?

  VastaaPoista
 2. Tavallisen ikkunan muuttaminen jälkikäteen tuuletusikkunaksi ei käy aivan helposti, sillä pitkäsalvalle pitäisi joko jyrsiä paikka sisäpuitteeseen tai koko puite olisi vaihdettava uuteen, pitkäsalvalla varustettuun. Tämän jälkeen olisi vielä tehtävä karmiin uudet paikat lukoille, sillä tuuletusikkunan pitkäsalvan lukitukset ovat eri kohdalla kuin normaalit pikkulukot.

  Jos ikkuna on pienehkö olisi mahdollista vaihta sisäpuitteen lukot painikkeiksi ja jättää ulkopuitteen lukot avoimiksi. Tämän jälkeen kytkettäisiin ikkunan sisä- ja ulkopuitteet toisiinsa aukipitolaitteella. Tarvittavat tarvikkeet löytyvät Tiivin verkkokaupasta https://verkkokauppa.tiivi.fi/ikkunan-varaosa#sparepart_classification_windo=69&page=1

  Tuuletusikkunavarustuksen voi valita alle 600 mm leveisiin ikkunoihin.

  Terveisin
  Mika / Tiivi

  VastaaPoista