maanantai 26. maaliskuuta 2018

Liukuovi vanhaan taloon – kannattaako edes suunnitella?

Uusissa omakotitaloissa näyttävä liukuovi on tätä nykyä erittäin suosittu. Mutta kannattaako liukuoven asennusta vanhaan taloon suunnitella? Inwidon asennuskouluttaja Hannu Kari kertoo, mitä on otettava huomioon.

Ensin hyvät uutiset: ei se mahdotonta ole. Huolellinen suunnittelu on kuitenkin tarpeen, ja suunnitteluvaiheessa voi tulla esiin rakenteita, jotka tekevät leveää ja painavaa ovea varten tehtävän aukon rakentamisesta työlästä.

Tärkeitä jo liukuven suunnitteluvaiheessa huomioitavia seikkoja ovat

  1. Rakennuslupa – talon aukkojen ja ulkoasun muutokseen tarvitaan yleensä kunnan rakennusvalvonnan hyväksyntä.
  2. Rakenteiden kantavuus – jos seinän aukkoja levennetään, on rakenne tuettava uudestaan.
  3. Lämmitysjärjestelmät – onko ikkunan edestä poistettava lämpöpatteri?
  4. Muu talotekniikka: lämmitysjohdot, vesijohdot ja sähköjohdot – onko niitä siirrettävä muualle seinärakenteeseen?
  5. Kantavuus – painavan liukuoven asennusalustan on oltava ehdottoman suora ja painumaton.
  6. Aikataulut – asennus käy helposti, kun suunnitelmat, luvat ja seinärakenteen muutokset on tehty valmiiksi ja liukuovi päästään asentamaan valmiiseen aukkoon.
  7. Liukuoven mitoitus – onko aukon koko niin suuri, että siihen kannattaa laittaa liukuovi.
Yksinkertaisinta liukuoven asennus on silloin, kun talo remontoidaan perusteellisesti ja runkorakenne on jo näkyvissä. Tällöin runkojakoja voidaan tarvittaessa muuttaa kohtuullisen yksinkertaisesti.

Vähillä lisätöillä voidaan selvitä myös niissä tapauksissa, kun suunnitellun liukuoven paikalla on ennestään suuri ikkuna ja ovi vierekkäin eikä niiden välissä ole kantavaa runkotolppaa. Tällöin seinän kantavuus on jo lähtökohtaisesti kunnossa.

Hanki ajoissa rakennuslupa aukon muutosta varten


Kaikissa tapauksissa seinärakenteen kantavuus ja lujuuslaskelmien tarve kannattaa varmistaa rakennesuunnittelijan kanssa. Rakennesuunnittelija piirtää tarvittavat kuvat ja määrittelee esimerkiksi oikenlaisen kertopuurakenteen tukemaan oven yläpuolella olevaa seinää.

Kun rakennesuunnitelmat ja julkisivukuvat ovat valmiina, on materiaalien kanssa siirryttävä rakennusvalvonnan puheille. Kannattaa varautua siihen, että suunnitteluvaiheen jälkeen rakennusluvan käsittelyssä menee ainakin kuukausi. Ole siis ajoissa yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan, varmista aikataulut ja suhtautuminen julkisivumuutoksiin.

Kun suunnitelmat ja luvat ovat kunnossa voi aukon tekeminen alkaa. Tästäkin kannattaa sopia paikallisen urakoitsijan kanssa hyvissä ajoin. Tavalliseen ikkuna- ja oviremonttiin ei aukkojen muutoksia ja korjauksia kuulu, vaan järkevintä on tehdä aukko valmiiksi ennen ikkunoiden asentamista. Työ onnistuu myös talvella ja aukko voidaan ennen asennusta suojata väliaikaisesti.

Huomioitava on myös oviaukon alustan korkeus suhteessa valmiiseen lattiapintaan. Oikea taso riippuu valitun ovityypin kynnyksen paksuudesta ja miten korkeaksi kynnys halutaan. Itse laittaisin kynnyksen hieman lattiapinnan yläpuolelle, jotta parketin tai laminaatin ja kynnyksen väliin mahtuisi lista.

Seinärakenteiden vahvistamisen lisäksi lämmityspattereiden ja -putkistojen, sähköjohtojen ja vesijohtojen muutokset voivat edellyttää omien ammattilaistensa apua. Tiilitalossa tarvitaan timanttileikkuria, valesokkeli taas vaatii omat muutoksensa.

Tukeva pohja ratkaisee liukuoven toimivuuden


Erityisen tärkeää asennusaukon valmistelussa on pohjan jäykkyys ja kantavuus. Liukuovet ovat painavia ja ovea avattaessa koko oven kuorma on pienten telipyörästöjen varassa. Koska pistekuorma on suuri, on oven toimivuuden kannalta tärkeää että pohja ei anna yhtään periksi, muuten ovi on raskas käyttää.

Oven koon valinnassa on kaksi huomionarvoista näkökulmaa:

  1. Suuri ovi on raskas käsitellä. Jos suunniteltu liukuovi alkaa olla kuusi metriä leveä, kannattaa harkita ovimallia, jossa on kaksi liukuvaa osaa. Tällöin yksittäinen liukuva osa liikkuu kevyemmin. Tämä tosin tulee harvoin ongelmaksi remonttikohteissa.
  2. Oven on oltava myös riittävän leveä, jotta kulkuaukosta tulisi riittävän suuri. Liukuovi ei voi olla koko aukon levyinen, vaan reilu puolikas on kiinteää osaa, jonka päälle aukeava osa liukuu. Jos kulkuaukon leveydeksi halutaan esimerkiksi 90 senttiä, koko liukuoven minimileveyden on mallista riippuen oltava noin 2200–2300 mm.
Uudet liukuovet ovat energiatehokkaita, mutta jos oven edestä joudutaan poistamaan lämpöpatteri on varmistettava vielä huoneen lämmityksen riittävyys. Lattialämmityskohteissa ongelmia ei ole ja tarvittaessa liukuoveen voidaan asentaa myös sähköllä lämmitettävä lasitus.


Hannu Kari
asennuskouluttaja

Lue myösEi kommentteja:

Lähetä kommentti