maanantai 27. marraskuuta 2017

Huomioi ikkunaremontissa vanhojen rakenteiden riskipaikat

Ikkunaremontin suunnitteluvaiheessa kannattaa perehtyä talon rakenteeseen, jotta ongelmilta ja remonttiaikataulun venymiseltä vältyttäisiin. Ikkuna-asennusten asiantuntija, kehitysinsinööri Vesa Piironen kertoo mitä remontin suunnittelijan pitää ottaa huomioon.

Ikkunaremonttia aloitettaessa on selvitettävä talon kantavien rakenteiden laatu sekä mahdolliset seinärakenteen haitta-aineet kuten asbesti. 

Ikkunaremonttia valmistellessa talon vanhat rakenteet kannattaa tutkia tarkkaan, jotta yllätykset eivät sotke budjettia ja aikataulua. Tärkeitä selvitettäviä asioita on neljä:
  1. Kantavat rakenteet
  2. Haitta-aineet
  3. Ulkopellitys ja kaadot
  4. Korvausilman saanti
Tärkein huomioitava asia on talon runkorakenne, sillä joissain elementtirakenteisissa omakotitaloissa ikkunan karmi on osa kantavaa rakennetta. Tällöin karmia ei tietenkään saa poistaa, vaan uusi ikkuna on rakennettava vanhan ikkunan sivukarmien väliin. Tällaisia ratkaisuja ovat käyttäneet muun muassa Salvos, Sasmo ja Enso.

Vanhoista rakenteista löytyvistä haitta-aineista merkittävin on syöpää aiheuttava asbesti, jota käytettiin rakennusmateriaaleissa vuoteen 1992 saakka, erityisen paljon vuosina 1963–1979. Ikkunaremontissa asbesti tulee vastaan mineriittiverhouksissa sekä joissakin tuulensuojalevyissä. Harmaita mineriittilevyjä on käytetty tuulensuojana etenkin parvekkeiden taustaseinissä sekä ikkunoiden väliosien puurakenteissa.

Ehjässä seinässä asbestipitoisista levyistä ei ole haittaa eikä niitä tarvitse poistaa, mutta remontin aikana sekä asbestin purku että hävittäminen on hoidettava asianmukaisesti. Vaaran aiheuttavat pienet asbestikuidut, jotka läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin. Purkamisessa täytyy siksi käyttää asianmukaisia suojaimia, välineitä ja purkumenetelmiä.

Ohjaa vesi pois rakenteista


Kolmas tärkeä asia on riittävien kaatojen varmistaminen. Monissa vanhoissa taloissa pellityksen kaadot eivät ole riittäviä ja sulamisvedet voivat jopa valua seinää kohti. Alalla väärin päin kallistettua ikkunapellitystä kutsutaan ”perskaadoksi”.

Pellitysten liian vähäiset kaadot pystytään korjaamaan ikkunaremontin yhteydessä.


Perskaato on ehdottomasti korjattava ikkunaremontin yhteydessä – nykyisin tekemämme ikkunapellitykset ovat vanhojen talojen ratkaisuihin verrattuna todella jyrkkiä ja ulottuvat kauas seinästä. Tällöin vesi valuu varmasti ulospäin eikä tipu seinäpintaa pitkin.

Pellitys vaatii huomiointia erityiseti vanhoissa puurunkoisisa tiiliverhoilluissa taloissa. Niissä tiiliverhous ei välttämättä salli kallistuksen lisäämistä ilman ikkunan alapuolisten tiilten kaventamista. Käytännöllisin ratkaisu on tällöin mitoittaa ikkunat aavistuksen verran matalammiksi, jolloin pelti saadaan riittävän jyrkkään kulmaan ja sadevesi ei jää seisomaan.

Huomioi ilmanvaihto


Ikkunoita ja ikkunoiden varustusta valitessa on huomioitava myös korvausilman saanti. Uudet ikkunat ovat poikkeuksetta vanhoja tiiviimpiä ja ne on asennettu ilmanpitävästi, joten korvausilmaa ei tule entiseen tapaan ikkunoiden raoista ja karmien asennusväleistä.


Tuloilmaikkunassa korvausilma
esilämmitetään. 


Korvausilmaventtiilien lisääminen on tärkeää suuressa osassa remontoitavista taloista, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Hyvä ratkaisu on tuloilmaikkuna, jolla sisälle voidaan tuoda raikasta korvausilmaa vedottomasti, suodatettuna ja talvikaudella myös esilämmitettynä.

Poistoilmanvaihdolla varustetuissa kerrostaloissa on ikkunaremontin ja tuloilmaikkunoiden asennuksen yhteydessä järkevää päivittää myös ilmanvaihtojärjestelmän ohjaus ja samalla tasapainottaa koko talon ilmanvaihto. Tällä tavoin parannetaan sisäilman laatua ja varmistetaan, että ilmanvaihto toimii tasaisesti talon kaikissa huoneistoissa ja kerroksissa.

Tuloilmaikkuna valitaan usein myös moderniin, koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla varustettuun taloon niihin tiloihin, joihin on sijoitettu esimerkiksi takka. Tällöin tulisija saa korvausilmaa suoraan ulkoa eikä muiden tilojen ilmanvaihto häiriinny.

Tiivin laatusertifioinnin mukaiseen asennukseen kuuluu riskikartoitus.

Vesa Piironen
kehitysinsinööri


Lue lisää: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti