torstai 10. maaliskuuta 2016

Mistä ikkunan hinta muodostuu

Ikkunaremontin hinnassa on monta muuttujaa. Tiivin Antti Jaatinen kertoo mikä itse ikkunassa maksaa ja mistä ikkunan laatu muodostuu.Tiivin huippumallin, Kristalli-ikkunan rakenne on poikkeuksellinen: sisäpuite on lamellirakenteisena erittäin tukeva ja rakenne on myös tavanomaista ikkunaa paksumpi, Antti Jaatinen kirjoittaa.

Lähtökohtana on ikkunan hinnalle on sen tyyppi ja rakenne. Lyhyesti sanottuna mallilla ja koolla on väliä: niin sanottu A-mallin ikkuna on yksinkertaisena mallina edullisin, ja mitä useampi ikkunapinnan halkaiseva jakokarmi ikkunassa on, sitä kalliimpi se on.

Ikkunamalli vaikuttaa yksittäisen ikkunan hintaan vähintäänkin kymmeniä prosentteja, enimmillään se monimutkainen ikkuna voi maksaa kaksi kertaa enemmän kuin yksinkertaisin malli. Saman suuruinen vaikutus on myös luonnollisesti ikkunan koolla.

Mallin valinnassa kysymys on sekä toimivuudesta että tyylistä. Vanhassa talossa perinteisen ruutujaon noudattaminen pitää talon ilmeen entisenlaisena. Riittävän suuri ja helposti käytettävä tuuletusikkuna taas parantaa ikkunan tuuletusominaisuutta ja käytettävyyttä.

Toinen merkittävä perusvalinta on ikkunan lämmöneristyskyky, josta kertoo U-arvo eli lämmönläpäisykerroin. Uudisrakentamisen minimivaatimus on 1,0, jonka kaikki Tiivin ikkunat täyttävät. Passiivitaloon sopiva energiaikkuna voi olla kymmeniä prosentteja nykyiset rakennusnormit täyttävää edullisinta ikkunaa arvokkaampi.

Ikkunoiden laatuerot ja hinta


Kauempaa katsoen ikkuna kuin ikkuna näyttää kutakuinkin samalta, mutta materiaalit ja komponentit sekä pintakäsittely ratkaisevat laadun ja vaikuttavat oleellisesti tuotteen käyttöikään ja hintaan. Esimerkiksi ikkunoiden materiaalivahvuuksissa on huomattavia eroja jotka vaikuttavat tuotteen kestävyyteen ja käyttöikään. Tiivin toiminnan ensisijainen tarkoitus on tuotteiden laatu ja kestävyys.

Tiivin huippumallin, Kristalli-ikkunan rakenne on poikkeuksellinen: sisäpuite on lamellirakenteisena erittäin tukeva ja rakenne on myös tavanomaista ikkunaa paksumpi. EasyLock -lukitusmekanismin ikkunaa kiertävä metallinen kehärakenne vahvistaa sisäpuitteen rakennetta entisestään. Edelleen piilosarana on perinteistä tappisaranaa huomattavasti tukevampi ja sen säätömahdollisuudet varmistavat, että ikkuna sulkeutuu vuosienkin päästä tiiviisti. Lisäksi Kristallin käyttö- ja huolto-ominaisuudet ovat omassa luokassaan.

Pieniä, kestävyyteen ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavia yksityiskohtia löytyy myös ikkunan uloimmista osista. Alumiiniprofiilin ja ulkopuitteen kulmaliitoksessa käytetään rakennetta lujittavia kulmavahvistettuja jiiriliitoksia, jolloin profiilien päät eivät jää auki ja liitokset kestävät vuosikymmeniä. Ulkopuolella on vain säänkestävää alumiinia ja kulmavahvikkeet on sijoitettu suojaan puitteen sisälle.

Vahvistetut puiterakenteet kestävät entistä suurempien ikkunoiden huolettoman käytön. Ulkopuolen alumiiniverhoilu on kiinnitetty karmirakenteeseen liukulistoilla, jolloin alumiinin lämpölaajenemisesta johtuva rakenteiden mahdollinen eläminen tapahtuu äänettömästi ja karmirakenne on tästä johtuen pitkäikäinen.

Kuluvat ikkunan osat testataan itse


Ikkunoiden kuluville osille järjestämme itse vaativat testit. Esimerkiksi sälekaihtimeksi valitsimme mallin, joka jäi ehjäksi kun robotti oli vetänyt ja kääntänyt kaihdinta 15 000 kertaa. Halvemmat vaihtoehdot hajosivat 7000-13000 käyttökerran jälkeen. Testin perusteella kaihtimemme kestää vähintään 20 vuotta, jos se avataan ja suljetaan kaksi kertaa päivässä.

Samanlaisia testejä tehtiin myös muille komponenteille ja muun muassa parvekeoven sulkimen heikoin vaihtoehto kesti 4000 avaamista. Valitsemamme malli jäi ehjäksi 15 000 käyttökerran jälkeen.

Antti Jaatinen
Tiivi


Lue myös blogin edellinen osa ikkunaremontin kokonaishinnasta.

Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti