torstai 31. maaliskuuta 2016

Sävytä saunan ikkuna kestäväksiSaunan ikkuna joutuu tavallista kovemman lämpö- ja kosteusrasituksen kohteeksi. Asennusympäristö poikkeaa myös tyylin puolesta tavanomaisesta huonetilasta, sillä ikkunan ympärillä on useimmiten enemmän tai vähemmän paahtunutta paneelipintaa. Pihlan Marko Laitinen kertoo ikkunan valinnasta löylyhuoneeseen.

Saunan ikkunan sisäpuolen pinnoitteeksi suojakäsittely


Löylyhuoneen ikkunan sisäpuolisiin puuosiin kannattaa valita suojakäsittely kalvoa muodostamattomalla pintakäsittelyllä. Suojakäsittelystä on etua sekä kuumaan ympäristöön sijoitettavan ikkunan tekniselle kestävyydelle että ikkunan ulkonäölle.

Puuvalmiiseen, käsittelemättömään ikkunaan verrattuna suojakäsitelty pinta on huolettomampi asennusvaiheessa, sillä ikkunaan ei jää yhtä helposti sormenjälkiä eikä välitön pintakäsittely ole tarpeen. Suojakäsitelty pinta voidaan sävyttää myös jälkikäteen saunan väreihin sopivaksi. Jos uusi ikkuna asennetaan vanhaan saunaan, mukailee tammen värinen suojakäsittely parhaiten tummuneen seinäpaneelin sävyjä.

Suojakäsittely sopii myös pesuhuoneen ikkunaan, mutta koska lämpövaihtelut ovat löylyhuonetta pienempiä on myös maalattu pinta toimiva ratkaisu. Kylpyhuoneen pinnat ovat usein valkoisia, joten tyylin puolesta valkoinen puite on hyvä valinta.

Valitse löylyhuoneeseen aina tuuletusikkuna


Löylyhuoneen ikkunaan kannattaa valita aina tuuletusikkunavarustus, jolloin tilan saa tuuletettua löylyjen jälkeen ja tarvittaessa lisähappea saa helposti löylyjen aikanakin. Saunan tuuletusikkunaan oikea varuste on puupintainen kahva, jota voi käsitellä kuumassakin löylyhuoneessa.

Sivusaranoitu ikkuna voi olla enintään 600 mm leveä, jotta siihen voi valita tuuletusikkunavarustuksen. Mikäli löylyhuoneeseen halutaan leveämpi ikkuna, sen voi jakaa kahtia jakokarmilla, jolloin tuuletusikkunavarustus ja tarvittaessa hyttyspuite on vain ikkunan toisessa osassa.

Kiinteän ikkunan asentaminen löylyhuoneeseen on nykyään sallittua, mutta ratkaisu ei ole kovin käytännöllinen. Kiinteän ikkunan lasipakka jää niin kauas saunan seinän sisäpinnasta, että ikkuna huurtuu helposti ja syvään karmiin voi jäädä seisomaan kosteutta. Tämä aiheuttaa ajan myös rakenteille turhaa kosteusrasitusta.

Turvallisuussyistä oikean saunan ikkunan sisimmäinen lasi on aina karkaistu, jolloin ikkuna kestää lämpöä huomattavasti tavallista, niin sanottua float-lasia paremmin.

Näkösuojaksi koristelasi tai maitolasi


Saunassa yksityisyys on tärkeää, mutta silti en suosittele ikkunaan kaihtimia. Ensinnäkin ikkunan välitilaan pääsee kaihtimien reikien kautta kosteutta, joka näkyy lasipinnoissa huurtumisena. Toiseksi kaihtimien käyttökoneistot on muovia, joka ei kestä saunan lämpötiloja yhtä pitkään kuin ikkunan muut rakenteet.

Näkösuojaksi oikea valinta on näkösuojalasitus. Perinteinen ratkaisu on stippolyte-kuvioinen koristelasi, nuorekkaamman vaikutelman antaa satiinipintainen maitolasi.


Marko Laitinen
Pihla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti