perjantai 13. toukokuuta 2016

Kannustalon Pohjanmaa: perinteinen, moderni ja elämänmakuinen

Seinäjoen asuntomessujen Kannustalo Pohjanmaa on näitä messuja varten suunniteltu talomalli. Se on moderni pohjalaistalo, ulkoa punamultaa mustine ovineen ja räystäineen. Ikkunankarmeihin, puitteisiin ja koristeristikoihin valittiin hyvin tumma harmaa, joka näyttäytyy lähes mustana. Lasipinnan kautta metsäinen maisema tulee osaksi kotia, sisustussuunnittelija Helena Karihtala kirjoittaa.


Ikkunoiden koristeristikot ovat merkittävä tekijä talon ulkoasun perinteisen ilmeen luomisessa. Ne toistuvat läpi talon aina kylpyhuoneen ikkunoita myöten ja tuovat kodikkuutta.

Pohjalaishenki on huomioitu talon tilan jaossa. Tämän kodin ydin on näyttävä ja tilava, mutta lämminhenkinen olohuoneen ja keittiön yhdistelmä, johon yhdistyy korkean tilan ansiosta myös yläkerran aulatila. Pohjanmaa on yhdessäolon tila. Silti siitä löytyy oma rauhansa asukkaille ja heidän harrastuksilleen.Ryhdikäs lasiseinä talon tyylin mukaan


Ikkunoiden rooli on tässä kohteessa merkittävä. Olohuoneen lasiseinä on korkea ikkunoista muodostuva kokonaisuus. Siinä on käytetty normaalia ikkunaa leveämpää yhtenäistä lasipintaa. Ikkunoita on sijoitettu rinnakkain ja päällekkäin, mikä tekee lasipinta-alasta laajan. Tummat ikkunoiden selkeät karmit ja puitteet rajaavat kutakin yksittäistä ikkunaa ja tekevät kokonaisuudesta ryhdikkään.

Vaikuttava lasiseinä tuo olohuoneeseen oman erityisen tunnelman. Keittiössä on käytetty myös paljon ikkunapinta-alaa. Keittiö ja ruokailutila ovat kodikkaat ja valoisat. Pienemmissä huoneissa ikkunat toistuvat kolmen rinnakkaisen tai päällekkäisen ikkunan sarjoissa. Kohteen ikkunat ovat Tiivin uutta Kristalli-mallistoa. Sen piilosaranat ja pintahelattomuus mahdollistavat yhtenäiset taulumaiset ikkunapuitteet.

Liputan itse runsaan ikkunapinta-alan puolesta, mutta kannustan pohtimaan kodin suunnittelussa arjen toimivuutta ja sujuvuutta sekä taloa kokonaisuutena. Aivan jokaisessa kodissa näin runsas lasipinta ei ole paras ratkaisu.

Perinteet ja paikallisuus saavat näkyä kodissa


Vaikka Pohjanmaa saa innoituksensa ja ideansa perinteistä, sen suunnittelussa ei kloonata vanhaa rakennusta ja sisustusta. Se on moderni pohjalaishenkinen talo, joka täyttää nykypäivän vaatimukset. Muun muassa ikkunoiden koko ja laatu kuvastavat nykyaikaa tässä kohteessa. Talossa on valoa, kauniita pintoja, ryhtiä ja luonnollinen yhteys pihaan.

Sisustuskohteena Pohjanmaa on inspiroiva. Olen iloinen, että olen päässyt suunnittelemaan tätä kohdetta. Pintamateriaaleissa ja kalusteissa tummat värit ovat rohkeasti läsnä esimerkiksi portaiden puupinnassa, väliovissa, kattoparruissa ja pönttöuunissa. Silti kokonaisuus ei ole tunkkainen tai synkkä. Vaaleat sävyt keventävät taloa, ja valoa tulee tilaan runsaasti.

Sisustuksessa näkyy räsymattoja, puisia kalusteita, saviruukkuja ja tapettia. Tavoitteena on ollut elämänmakuisuus, joka toteutuu niin suurissa kuin pienissäkin elementeissä.

Verhoja Pohjanmaassa käytetään niukasti. Näin näyttävät ikkunat pääsevät oikeuksiinsa. Näkösuojaa saadaan tarvittaessa sälekaihtimilla. Niissä tiloissa, joissa verhoja käytetään, ne ovat pellavaa.

Sisustusmaailmassa on eletty pitkään harmaan ja valkoisen maailmassa. Tämä kohde on erilainen ja toimii ideapankkina talonrakentajille. Perinteet, paikallisuus, ympäristö ja omat mieltymykset voivat hyvinkin olla osa kotia. Messukohde saa jakaa mielipiteitä. Kannustalon Pohjanmaa toimii suunnannäyttäjänä ja kannustaa tekemään rohkeitakin ratkaisuja.Helena Karihtala
sisustussuunnittelija
Interior Design Helena Karihtala Oy

Lue myös: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti