tiistai 10. toukokuuta 2016

Nizzan henkeä Seinäjoen asuntomessuille

Jykevään Villa Tango -kivitalon ulkonäköön on haettu tyyliä Pohjanmaan kartanoista, mutta sisustus on saanut vaikutteita Etelä-Ranskasta. Ikkunoiksi valittiin talon laatutasoon sopivat Tiivi Kristalli -ikkunat ja terassin liukuovi. Talon rakennuttaja Sami Pahkala kertoo Ikkunablogissa perheen valintojen taustoista ja messutalon rakentamisesta.

Järvimaiseman vuoksi yläkertaan valittiin isot, 2,5 metriä korkeat Tiivi Kristalli -ikkunat.


”Seinäjoen asuntomessuilla on erillinen pohjalaistalojen kortteli, mutta myös Villa Tangoon ulkonäköön on haettu tyyliä pohjalaisesta kartanorakentamisesta. Ulkoväritykseltään koko kortteli on keltasävyinen.

Sisustus on puolestaan saanut vaikutteita Etelä-Ranskasta, Nizzan-matkoilta. Emme hakeneet niukkuutta ja pelkistettyä tyyliä, ja muitakin värejä pitää olla kuin harmaata ja vaaleaa. Voisi sanoa, että Villa Tangossa on häivähdyksiä ranskasta.

Tärkeimmät tilat ovat niitä, joissa koko perhe viettää aikaa. Koko yläkerta on rakennettu sitä varten: olohuone ja sadan neliön terassi, jonne voi liikkua vapaasti suuresta liukuovesta. Viereinen Kyrkösjärvi näkyy yläkerrasta patovallin yli. Se on etenkin kesällä mukavaa.

Ikkunat olivat minun valintani, talon kokonaisuuden suunnittelussa tehtiin koko perheen ratkaisuja. Järvimaiseman vuoksi yläkertaan valittiin isot, 2,5 metriä korkeat ikkunat.

Järven puolella olohuoneessa on kiinteät ikkunat ristikoilla. Viereiseen työhuoneen haluttiin lattiaan asti ulottuva ikkuna, joten sinne valittiin ranskalaisen parvekkeen ovi. Työhuoneestakin aukeaa näkymä rantavallille.

Ikkunoiden valinnassa haluttiin pitkäaikaisia ratkaisuja


Ikkunoiden valinnassa haluttiin tehdä ratkaisuja, jotka eivät harmita jatkossa. Uudessa talossa asutaan kuitenkin pitkään. Ikkunoissa on tavallista tiukempi U-arvo, kiinteissä 0,7 ja avattavissa 0,6.

Tiivin Kristallit ovat kauniit ikkunat, puitteet ovat fiksun näköiset. Meillä on ollut aiemmin huonoja kokemuksia vetoisista ikkunoista. Tekniikka on kehittynyt ja ikkunapuolen kilpailu on kovaa, joten laatua on ollut pakko kehittää. Olemme aikaisemmin testanneet yhden talven Tiivin ikkunoita ja homma toimii hyvin.

Liukuovi on helppo lasten käytössä


Olohuoneen ja kattoterassin välinen liukuovi on näppärä. Se on jykevä, mutta silti lastenkin helppo käyttää.

Meillä on Tiivin liukuovista aiempaakin kokemusta: paritalomökissä Lappajärvellä on kaksikin samanlaista. Oven hyvä käytettävyys on todettu siellä. Vaikka liukuovi on iso se toimii hyvin ja on kevyt liikutella, viisivuotiaskin pystyy käyttämään ovea helposti. Vaikka liukuovea voisi pitää riskielementtinä, mitään vetoa tai teknisiä ongelmia ei ole ollut.

Suuri liukuovi liikkuu koostaan huolimatta kevyesti ja sulkeutuu tiiviisti. 

Energiatehokas kivitalo vaatii hyvät ikkunat


Villa Tango on Forte kivitalojen täyskivitalo. Meille oli tärkeää, että muovia ei ole missään ja talo on lattiasta kattoon yhtä materiaalia. Yläpohjakin on pelkkää kiveä.

Koska talo on rakennettu puoli metriä paksuista, erittäin hyvin lämpöä eristävistä kiviharkoista on myös ikkunoiden U-arvo oli tärkeä. Paljoa hukkalämpöä ei mene läpi, kun myös ikkunat ja ovet ovat kunnossa.

Avattaviin ikkunoihin valittiin sälekaihtimet, sillä aurinkoa tulee taloon paljon. Kaihtimien toimivuus on tärkeä asia, samoin ikkunoiden huurtumattomuus.

Villa Tango saadaan hyvin valmiiksi messuaikataulun mukaan. Muuttamaan päästään vasta messujen jälkeen, mutta onneksi tähän saakka on ollut niin paljon muuta hoppua ettei asiaa ole edes malttanut ajatella. Koko perhe kylä odottaa uutta kotia ja odotus alkaa konkretisoitua kun talo on valmis.”

Sami Pahkala
Villa TangoKun ikkunapinta-alaa on paljon, on energiatehokkuus tärkeä asia. Yläkerran kiinteiden Tiivi Kristalli -ikkunoiden U-arvo on erinomainen 0,7.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti