torstai 23. maaliskuuta 2017

Ikkunat tekevät talosta avaran

Ikkunoista on tullut uusissa taloissa sisustuselementti ja yhä tärkeämpi osa kokonaisuutta. Niiden valinta halutaan tehdä huolella. Ikkunoiden ja ovien ulkonäöllä on todella väliä, eikä ikkunoita enää sisusteta piiloon verhoilla. Ikkunapintaa saa olla paljon. Valinnassa pohditaan niin energiatehokkuutta, toimivuutta kuin tyyliseikkoja.

Kannustalon Harmaja -talomallistossa ikkunalla on tärkeä rooli. Mikkelin Asuntomessujen Harmaja Saimaassa ikkunapinta-alaa kasvatettiin aikaisempiin Harmaja-talomalleihin verrattuna. Kuva: Kannustalo

Moderneissa taloissa suunnittelun trendejä ovat selkeälinjaisuus ja moderni ulkonäkö. Yhä useampaan kotiin haetaan avointa tilaa muun muassa yhdistämällä keittiö ja oleskelutila. Selkeälinjaisen talon olohuoneessa on lähes poikkeuksetta suuret ikkunat ja yhteys pihaan.

Toinen rakentamisessa vaikuttava viime aikoina vahvistunut suuntaus on talokokojen pieneneminen. Talot ovat nyt keskimäärin 10–20 neliömetriä pienempiä kuin vuosikymmen sitten. Tämän trendin taustalla ovat kaupunkialueiden tonttien pienet koot. Moni pohtii rakentaessaan myös energiankulutusta ja tinkii lämmitettävistä neliöistä.

Kun neliöitä on vähän ja talosta halutaan avara, ikkunoilla haetaan tilantuntua etenkin oleskelutiloihin. Ikkunat tuovat avoimuutta ja valoisuutta. Ne ovat myös sisustuksellisia elementtejä, jotka kehystävät tilaa ja siitä näkyvää maisemaa.

Kannustalo Lato on avara ja valoisa talomalli, jossa lasipinta alkaa lattianrajasta. Taulumaiset ikkunat rytmittävät taloa. Kuva: Kannustalo

Kekseliästä ikkunoiden käyttöä, korkeita lasiseiniä

Kannustalojen talosuunnittelijoiden pöydillä etenkin oleskelutiloihin piirretään nyt kokonaisia ikkunaseiniä. Kulku oleskelutilasta terassille tai takapihalle käy usein liukuovesta. Kehittyneet liukuoviratkaisut ovat siistejä ja toimivia. Liukuovi on myös tilan käytöllisesti kätevä ratkaisu, kun oven avautumiselle ei tarvitse varata neliöitä.

Kapeita ja korkeita ikkunoita käytetään moderneissa taloissa kekseliäästi. Esimerkiksi kapeaa tai matalaa ikkunaa näkyy talojen pienemmissä huoneissa. Ikkunaa taulumaisesti rajaavat tumma harmaa ja musta väri ovat nyt suosittuja. Ulko-oviin voidaan valita rohkeitakin värejä.

Modernien uudistalojen rinnalla on kysyntää myös klassisille taloille, mutta muutaman vuoden takaisesta trendistä ei voida enää puhua. Modernia ja klassista tyyliä myös sekoitetaan rohkeasti. Aina talon ulkoasusta ei voi päätellä sisustuksen tyyliä.

Klassisissakin taloissa ikkunoilla, esimerkiksi niiden karmijaoilla ja ristikoilla, voidaan vaikuttaa talon ilmeeseen paljon. Perinteisempien talojen suunnittelussa julkisivussa pyritään tiettyyn symmetriaan ja harmoniaan. Vaihtelevia ikkunakokoja niissä käytetään vähemmän ja korkeita ikkunoita niukasti.

Lasiseinä yhdistää talon sisätilat terassiin ja pihaan niin näkymän kuin kulkureitin avulla. Kuvan talomallissa kulku on parioven kautta. Viime vuosina yhä useammassa kodissa liukuovi johtaa sisältä terassille tai takapihalle. Kuva: Kannustalo

Ikkunasuunnittelu alkaa talon sijoittelusta tontille

Ikkunat ovat esillä jo kun taloa sijoitetaan tontille. Silloin mietitään millainen maisema ikkunoista avautuu ja kuinka näkymää mahdollisesti rajataan ikkunalla. Valo on meille suomalaisille tärkeä asia, ja suurimman osan ajan vuodesta sisään tulevan luonnonvalon määrä halutaan maksimoida. Hellepäivinä sisätilaa voi suojata liialta auringon säteilyltä lasitusvalinnalla ja kaihtimilla.

Mikkelin asuntomessuilla 2017 Kannustalon Harmaja Saimaa oli esimerkki talosta, jossa maisema tulee osaksi taloa. Tontti kallion päällä järvimaisemassa on ainutkertainen kappale kauneinta Suomea. Sen parhaita puolia on korostettu talon ikkunavalinnoilla.

Harmaja Saimaan oleskelutilassa on korkea kahdesta ikkunarivistöstä muodostuva lasiseinä, josta pääsee parioven kautta terassille. Aikaisempiin Kannustalon Harmaja-talomalleihin verrattuna ikkunoita suurennettiin entisestään. Oleskelutila on asukkaiden yhdessäolon paikka vuodenaikojen mukaan vaihtuvan maiseman äärellä. Suuret ikkunat ja järvimaisema ovat myös osa talon päämakuuhuonetta ja kuntosalia.

Mika Uusimäki
toimitusjohtaja, Kannustalo


Mikkelin Asuntomessujen Kannustalo Harmaja Saimaassa maisema on osa taloa, kertoo Mika Uusimäki. Kuva: Mikko Kankainen

Lue lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti